Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası, yeni kültür ve sanat sezonuna dopdolu bir programla hazırlanıyor. 2026-2027 Kültür ve Sanat Sezonu Tanıtım Lansmanı’nda, Eskişehir’in kültür-sanat yaşamına yön veren iki önemli sanat kurumunun yeni sezon programı kamuoyuyla paylaşıldı.
Haller Gençlik Merkezi Haldun Dormen Sahnesi’nde düzenlenen lansmana Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hakkı Kuş, Senfoni Orkestrası Konzertmeister Yardımcısı Suat Canan Dalgaç, sanatçılar ve basın mensupları katıldı.
“ESKİŞEHİR’DE SANATIN SESİ HER GEÇEN YIL DAHA DA GÜÇLENİYOR”
Lansmanda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası’nın 25 yılı aşkın süredir Eskişehir’in kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sunduğunu belirtti.
Eskişehir’de tiyatro ve senfoni konserlerine gösterilen yoğun ilginin kentin kültür-sanat alanındaki güçlü kimliğinin önemli göstergelerinden biri olduğunu belirten Ünlüce, biletlerin dijital satışa açılmasının ardından kısa sürede tükenmesinin de bu ilgiyi ortaya koyduğunu ifade etti.
Ünlüce, Şehir Tiyatroları’nın 2001 yılından bu yana 162 farklı oyun, 6 bin 255 temsil ve 1 milyon 730 bin seyirciye ulaştığını belirterek, Senfoni Orkestrası’nın da her hafta düzenli konserlerle Eskişehirlilerle buluşmasının önemli bir başarı olduğunu vurguladı.
SANAT NESİLLERİ BULUŞTURUYOR
Sanatın nesiller arasındaki bağı güçlendirdiğine dikkat çeken Başkan Ünlüce, yıllar önce çocuklarının ellerinden tutarak tiyatro ve senfoni konserlerine gelen Eskişehirlilerin bugün kendi çocuklarıyla aynı salonları doldurduğunu söyledi.
Ünlüce, Gençlik Tiyatrosu ve Gençlik Sahnesi başta olmak üzere çocuk ve gençleri kültür-sanatın içinde tutan çalışmaları sürdüreceklerini belirterek, Eskişehir’in kültür ve sanat alanındaki güçlü kimliğini geleceğe taşımaya devam edeceklerini ifade etti.
Başkan Ünlüce ayrıca, 2026 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Eskişehir Porsuk Festivali ile devam eden Uluslararası Eskişehir Yunus Emre Edebiyat Şenliğinin de kentin kültür-sanat hayatına önemli katkılar sunduğunu belirtti.
ŞEHİR TİYATROLARI YENİ OYUNLARLA SEZONA HAZIR
Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hakkı Kuş, yeni sezonun tiyatro repertuvarını ve projelerini anlattı. Şehir Tiyatroları’nın son iki sezondur oyun seçimlerinde “hak, hukuk ve adalet” temasını öne çıkardığını belirten Kuş, sanatın toplumun sesi olma sorumluluğuyla hareket ettiklerini ifade etti.
Yeni sezonun dikkat çeken yapımları arasında “Verimsizler”, “Karanlıktan Bahsetmek Yok”, “Şarkılarımız Rüzgara” ve çocuk oyunu “Zeytin Gölgesi” yer alıyor. Ayrıca seyirciyi doğrudan oyunun parçası haline getirecek forum tiyatro projesi de yeni sezonun yenilikleri arasında bulunuyor.
Şehir Tiyatroları’nın repertuvarında önceki sezonlardan “Anka”, “Macbeth” ve “Ayak Bacak Fabrikası” gibi oyunlar da yer almaya devam edecek.
SAHNELERİN İSİMLERİ USTALARI YAŞATIYOR
Şehir Tiyatroları’nın sahne sayısının artmasıyla birlikte yeni oyunların daha fazla seyirciyle buluşacağını belirten Hakkı Kuş, sahnelere Türk tiyatrosunun usta isimlerinin adlarının verilmesinin de önemine değindi.
Sultandere Sahnesi’nin Müjdat Gezen Sahnesi, Haller Gençlik Merkezi’ndeki sahnenin ise Haldun Dormen Sahnesi olarak isimlendirildiğini belirten Kuş, daha önce hizmete giren Genco Erkal Sahnesi ile birlikte bu isimlerin Eskişehir’in tiyatro yaşamında yaşatılacağını ifade etti.
GENÇLİK VE ÇOCUKLARA YÖNELİK PROJELER SÜRÜYOR
11 yıldır çalışmalarını sürdüren Gençlik Sahnesi’nin yalnızca yeni tiyatro sanatçıları yetiştiren bir yapı olmadığını belirten Kuş, burada tiyatro eğitimi alan gençlerin farklı mesleklerde de edindikleri sanat birikimini topluma aktardıklarını söyledi.
Yeni sezonda Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali, drama eğitimleri, “Köyümüzde Şenlik Var” projesi ve Liselerarası Tiyatro Festivali de devam edecek.
Şehir Tiyatroları’nın ulusal ve uluslararası alandaki başarılarına da değinen Kuş, “Ben de Uçabilirim” adlı çocuk oyunuyla Subotica Tiyatro Festivali’nde alınan ödülün kendileri için önemli bir motivasyon olduğunu belirtti.
SENFONİ ORKESTRASI’NDAN BEETHOVEN VE RAVEL ODAKLI SEZON
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Konzertmeister Yardımcısı Suat Canan Dalgaç ise yeni sezonun programına ilişkin bilgiler verdi.
2026 Yılı etkinlikleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen 1. Uluslararası Gürer Aykal Orkestra Şefliği Yarışmasının Eskişehir ve Senfoni Orkestrası açısından önemli bir kazanım olduğunu belirten Dalgaç, yarışmada derece alan üç şefin yeni sezonda Eskişehir Senfoni Orkestrası ile konser vereceğini açıkladı.
Yeni sezonda konserlerin yeniden cuma akşamları saat 20.00’de gerçekleştirileceğini belirten Dalgaç, sezonun ana temalarından birinin ise Beethoven olacağını söyledi. Dalgaç, “Bizim için bu sezonun esas teması, Beethoven'ı 200. ölüm yıl dönümünde anmak. 2026-2027 sezonu boyunca tüm dünyada olduğu üzere bu anma uygulamaları devam edecek. Bizim uygulamamızda sezon içerisinde Beethoven'ın dört senfonisini seslendireceğiz. Onun dışında dört konçertosunu yine seslendireceğiz. Gelecek sezona bağlantılı olarak da 2027 sonuna kadar diğer senfonilerini seslendirip Beethoven maratonunu tamamlamak gibi bir niyetimiz var.” ifadelerini kullandı.
Sezon boyunca Beethoven’ın dört senfonisi ve dört konçertosunun seslendirileceğini belirten Dalgaç, 2027 yılı sonuna kadar diğer eserlerin de programa alınmasıyla Beethoven maratonunun tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Program kapsamında Ravel’i anma konserleri de gerçekleştirilecek.
DÜNYANIN FARKLI COĞRAFYALARINDAN ESERLER ESKİŞEHİR’DE
25 Eylül’de başlayan 2026-2027 Senfoni Orkestrası sezonu, 11 Haziran’da sona erecek. Yeni sezonda Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda şef ve solist Eskişehirli sanatseverlerle buluşacak.
Programda Dünya Müzikleri, Küba ve Latin Amerika müzikleri, film müzikleri, Yılbaşı Özel ve Sevgililer Günü konserleri gibi tematik etkinlikler de yer alacak.
Ayrıca Devlet Opera ve Balesi ile gerçekleştirilen iş birliği kapsamında yaklaşık 7-8 konser düzenlenecek. Sezon boyunca yaklaşık 9 yabancı ve 7 yerli şef Eskişehir Senfoni Orkestrası’nın konuğu olacak.
Gürer Aykal, Rengim Gökmen, Murat Cem Orhan, Orhun Orhon, Rüstem Rahmedov, Kıvanç Tepe ve Eray İnal gibi Türk şeflerin yanı sıra James Ross, Terje Mikkelsen, Lorenzo Castriota Skanderbeg ve Vasily Petrenko gibi uluslararası isimler de Eskişehir’de sanatseverlerle buluşacak.
“ESKİŞEHİR KÜLTÜR VE SANATIN BAŞKENTİ OLMA İDDİASINI SÜRDÜRECEK”
Lansmanın sonunda Başkan Ayşe Ünlüce, yeni sezonun Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası açısından başarılı geçmesini dileyerek, yıllardır emek veren tüm sanatçı ve çalışanlara teşekkür etti.
Ünlüce, Eskişehir’in kültür ve sanat alanındaki birikimini yeni projeler ve etkinliklerle daha da ileriye taşıyacaklarını belirterek, “Eskişehir her zaman kültür ve sanatın başkenti olma iddiasını devam ettirecek.” mesajını verdi.





