“Biz festivallere değil, düzensizliğe haksız kazanca karşıyız”

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkan adayı ve Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik “Son zamanlarda Eskişehir’de birbiri ardına düzenlenen, sağlıksız ve denetimsiz koşullarda gerçekleştirilen sözde insanları manipüle ederek “yöresel ürün festivalleri” adı altında açılan bu tarz kermes ve festival adı altındaki bu sistem artık çığırından çıkmış durumdadır. Gaziantep, Karadeniz, Hatay, Urfa, Mardin, Erzurum derken… Adları ve isimleri sürekli değişiyor, dışarıdaki tabelası değişiyor ama işin organizatörleri, tezgâhın başındaki yüzler hep aynı buna izin verenler, bu işten rant sağlayanlar memnun. Bu durum artık bir rant düzenine dönüşmüştür. “Eskişehir’de vur–kaç düzenine artık yeter!” diyoruz. Kaybeden ise; alın teriyle, vergisiyle, emeğiyle ayakta duran Eskişehirli esnaftır” dedi. Arnik ‘Sağlıksız ve denetimsiz bu satışlara son verilmeli’ diyerek “Toprak zemin üzerinde, hiçbir hijyen kuralına uyulmayan, gıda muhafazası yapılmayan, halk sağlığının hiçe sayıldığı bir ortamda satışlar yapıldığını gördüm” dedi.

Yerel esnafı haksız rekabete maruz bırakmaktır

Satışı bu şekilde yapılan ürünlerin insan sağlığını tehlikeye atabileceğini ifade eden Arnik, “Açıkta satılan ürünler içler acısıydı: ekmekler açıkta, sucuk, peynir, çiğ köfte, baklava, zeytin, baharat, bal vs…Her şey iç içe, toz toprak içinde. Üstelik bu durum 1–2 günle sınırlı değil — 10 gün boyunca devam ediyor. Burada çalışanlar tarımın ve belediyenin hangi mevzuatına göre usulle çalışıyor akıllara durgunluk veriyor. Bu insanlar gıda satıyor elini nerde yıkıyor, kişisel temizliğini nerde yapıyor soran yok. Eskişehirli esnafımızda akşama kadar gıda denetimlerine nasıl daha titiz uyarım diye özveride bulunsun, bu hiç adaletli değil zaten hayatın olağan akışına aykırı bir sistem. Binlerce vatandaşımız bu tezgâhlardan alışveriş yapıyor. Ürünler “yöresel” veya “organik” adıyla sunuluyor, ancak vatandaşımıza aynı malzeme farklı etiketle satılıyor.” dedi. Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkan adayı ve Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik; “Bu bir aldatmacadır. Bu bir ticari oyundur. Vatandaşımız “organik” sanıyor ama T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmelikleri açıkça ortadadır. Menşei belirsiz, sağlıksız ürünlerin “organik” etiketiyle satışına göz yumulamaz. Bu, hem vatandaşı aldatmak hem de vergisini ödeyen yerel esnafı haksız rekabete maruz bırakmaktır. Bu işin adı rant, adı vergiden kaçış. Buradan açıkça çağrıda bulunuyorum: Eskişehir Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri görevini yapmalıdır. Ama en önemlisi, Eskişehir Vergi Dairesi’ni göreve davet ediyorum. Yerel esnafımızı iş yerinde sabahtan akşama kadar denetleyen, nakit işinden POS fişine kadar hesap soran Maliye, bu kermes tezgâhlarının önünden geçerken neden sessiz kalıyor? Vergi kaybı, haksız kazanç ve halk sağlığı ihlali ortadadır. Kimse kusura bakmasın; bu işin adı vergiden kaçış, alın teri ile çalışan Eskişehir esnafın emeğini gasp etmektir. Biz festivallere değil, düzensizliğe karşıyız. Kültürler ve lezzetler elbette tanıtılsın. Ancak bu, yerel esnafla birlikte, aynı şartlarda, denetimli, şeffaf ve adil biçimde yapılan organizasyonlarla olmalıdır. Biz bu tür etkinlikleri sonuna kadar destekliyoruz. Buna en güzel örnek, Odunpazarı Belediyesi’nin Tarihi Meydan’da, yerel esnafla iş birliği içinde gerçekleştirdiği festivallerdir. Bu tür etkinlikler hem şehrin kültürüne katkı sunar hem de esnafı güçlendirir” dedi.

Arnik; ”Buradan açıkça söylüyorum: Eskişehir esnafı sahipsiz değildir. Bu şehirde alın terinin, emeğin, dürüst ticaretin ve adaletin sesi artık daha gür çıkacak. Bu vur–kaç düzenine artık “dur” diyoruz. Bizler, Eskişehir’in gerçek gastronomi temsilcileri olarak; hem halk sağlığını koruyacak, hem de emeğin hakkını savunacak bir düzenin mücadelesini vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi