DİSK Devrimci Emekliler Sendikası Eskişehir Şubesi, emeklilerin artan geçim sıkıntısı ve düşük maaşlar nedeniyle yeniden çalışmak zorunda kalmasına tepki göstermek amacıyla İŞKUR önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Sendika üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan DİSK Devrimci Emekliler Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hatice Kılıç, emeklilerin yıllarca çalışıp prim ödemelerine rağmen bugün geçimlerini sağlayabilmek için yeniden iş aramak zorunda kaldıklarını söyledi.
Kılıç, açıklamasında, "Biz bugün İŞKUR'un önüne iş istemeye değil, emeklinin neden yeniden iş aramak zorunda bırakıldığını sormaya geldik! Bir ömür çalışmış insanlara emekliliklerinde yoksulluğu reva gören bu düzene itiraz ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Emeklilerin gençliklerini, sağlıklarını ve emeklerini ülkenin üretimine kattığını belirten Kılıç, emeklilik döneminde dinlenmeleri, aileleriyle vakit geçirmeleri gerekirken yeniden iş aramak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Emekli maaşlarının kira, fatura, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini ifade eden Kılıç, pazarda filesini dolduramayan, torununa harçlık veremeyen ve sağlık giderlerini düşünmek zorunda kalan emeklilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
“Çalışmaktan kaçmıyoruz, yoksulluğa mahkûm edilmeye karşıyız”
Emeklilerin çalışmaya karşı olmadığını vurgulayan Kılıç, asıl itirazlarının yıllarca çalışıp emekli olduktan sonra da yoksullukla mücadele etmek zorunda bırakılmalarına olduğunu söyledi.
Kılıç, "Bizler çalışmaktan kaçmıyoruz. Bizler yıllarca çalıştık. Bu ülkenin büyümesine, üretmesine ve ayakta kalmasına katkı sunduk. Bugün karşı çıktığımız şey çalışmak değil, çalıştığımız halde yoksulluğa mahkûm edilmek ve emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya mecbur bırakılmaktır" dedi.
Emeklilerin devletten sadaka değil, yıllarca ödedikleri primlerin karşılığını istediğini belirten Kılıç, insanca yaşam koşullarının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Emeklilerin taleplerini sıraladı
Yetkililere çağrıda bulunan Hatice Kılıç, emekli maaşlarının insan onuruna yakışır seviyeye çıkarılmasını, temel ihtiyaçların karşılanabileceği kalıcı düzenlemeler yapılmasını ve emeklileri yeniden çalışmaya mecbur bırakan ekonomik koşulların ortadan kaldırılmasını istedi.
Emeklilerin barınma, beslenme, sağlık ve sosyal yaşama katılma haklarının güvence altına alınması gerektiğini kaydeden Kılıç, emeklilik döneminin geçim mücadelesine dönüşmemesi gerektiğini söyledi.
Basın açıklamasının ardından emekliler, yıllarca çalıştıktan sonra geçimlerini sağlayabilmek için yeniden iş aramak zorunda kalmalarına dikkat çekmek amacıyla İŞKUR binasına girerek ikinci iş başvurusunda bulundu.
Açıklama, "Biz bu ülkenin yükü değil, bu ülkenin emeğiyiz. Biz sadaka değil, hakkımızı istiyoruz. Emekliler insanca yaşamak istiyor" sloganlarıyla sona erdi.





