Eskişehir Valiliği himayesinde, İŞKUR İl Müdürlüğü öncülüğünde, Eskişehir Sanayi Odası ve Ticaret Odası’nın destekleriyle gerçekleştirilecek olan fuar, mesleki ve teknik eğitim alanında istihdam fırsatlarını artırmayı hedefliyor.
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın şu ifadelere yer verdi;
“Bugün burada çok güzel bir etkinliğin tanıtımı için bulunuyoruz. Eskişehir Valiliğimizin himayelerinde, İŞKUR İl Müdürlüğümüzle birlikte, Eskişehir Sanayi Odası ve Ticaret Odası’nın da destekleriyle Mesleki ve Teknik Eğitim İstihdam Fuarı’nın ikincisini düzenleyeceğiz.
Bu Perşembe günü gerçekleştirilecek olan etkinliğin duyurulmasını ve sizler tarafından bilinmesini çok önemsiyoruz.
Tepebaşı ilçemizden 26, Odunpazarı ilçemizden 24 ortaokulumuzdan olmak üzere yaklaşık 2 bin öğrencinin iki gün boyunca fuarı gezmesini sağlayacağız. Ayrıca 12. sınıf öğrencilerimizin istihdam boyutu açısından fuar büyük önem taşıyor. Bu kapsamda da 2 bin 500 öğrencinin fuarı ziyaret etmesini sağlamış olacağız. Yani toplamda 4 bin 500 civarında öğrencinin fuarı gezmesini planlıyoruz. Bu sayıya mezunları dâhil etmiyoruz. Ancak okullarımız, önceki yıllarda mezun olan öğrencilere de fuar hakkında bilgi verecek ve ziyaret etmelerini önerecekler. Çünkü fuarın istihdam boyutu oldukça anlamlı.
Peki bu kadar öğrencinin fuara iki gün boyunca ulaşımını nasıl sağlayacağız? Bu konuda hem ortaokul müdürlerimiz hem de meslek lisesi müdürlerimizle toplantılar yapıldı. Öğrencilerin fuar alanına ulaşımı; Organize Sanayi Bölgemiz, İŞKUR İl Müdürlüğümüz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz, TEİ ve belediyelerimizin, özellikle de Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle planlanmış bulunuyor. Bu planlama sayesinde intikaller sağlanacak.
Geçtiğimiz yılki fuarın ardından, İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile yapılan takipler sonucunda 540 öğrencimiz işletmelerde işe yerleştirildi. Bu yıl bu sayıyı artırabilirsek ne mutlu bize.
Fuarımızın bence çok güzel bir yanı daha var. Meslek lisesi öğrencileri ve 8. sınıf öğrencilerimize meslekleri tanıtma fırsatı buluyoruz. Böylece mesleki eğitime yönelen öğrenci oranını artırmaya çalışıyoruz. Çünkü Eskişehir aynı zamanda bir sanayi kentidir. Ayrıca fuarın bir de doğrudan istihdamla ilgili yönü var. Tabiri caizse, çift kanatlı bir fuar gerçekleştirmiş olacağız.
Bu vesileyle, başta Sayın Valimiz olmak üzere, İŞKUR İl Müdürümüze, Sanayi Odamıza ve Ticaret Odamıza şükranlarımı arz ediyorum.“
İŞKUR Eskişehir Müdürü Fatih Acar şu ifadelere yer verdi;
“Geçtiğimiz yıl fuarın ilkini düzenlemiştik. Aslında fuarımız, Türkiye genelinde konsept olarak hem istihdamın hem de eğitimin iç içe geçtiği ilk örneklerden biri. Bu yıl da geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz fuardan esinlenerek benzer fuarlar yapmaya başlayacak illerimiz var. Bu anlamda Eskişehir’in marka değerine yakışır, öncü bir fuar olduğunu düşünüyoruz.
Fuarın hem istihdam boyutuna hem de fuarın temel amacına değinmek istiyorum. Geçmişte birçok istihdam fuarı yapıldı, ancak bu fuar sadece bir istihdam fuarı değil. Bu fuar, eğitimden istihdama; yani şehrin eğitimle yetişmiş insan gücünün doğrudan istihdama kanalize edilmesi amacıyla düzenleniyor.
Fuar, 8. sınıf öğrencilerinin mesleki eğitime yönlendirilmesini hedefliyor. Burada 26 okulun 32 standı yer alacak ve meslek liselerindeki bölümler tanıtılacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün organizasyonuyla 8. sınıf öğrencilerimiz bu stantlarda meslek liselerinde hangi bölümlerin olduğunu, bu bölümlerde nasıl bir eğitim alabileceklerini yerinde görecekler. Bu, ülkemizin genel olarak mesleki eğitime verdiği önemin yerelde de bir yansıması olacak.
Ayrıca, liselerden mezun olacak, meslek yüksekokullarından mezun olacak ya da üniversite öğrencilerimiz, kendi istekleriyle katıldıkları takdirde sanayi içinde çalışabilecekleri işletmeleri daha yakından tanıma imkânı bulacaklar. Eğitimden istihdama uzanan bu çizgide temel amacımız, şehrimizin özellikle mavi yaka alanındaki ihtiyacının mezuniyet sonrası hızlıca karşılanabilmesi.
Geçtiğimiz yıl, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunlarının da fuara katılımını sağlayarak, onların önceki yıl edindiği deneyimi bu yıl daha bilinçli şekilde yaşamalarını amaçladık. Çünkü meslek lisesi öğrencileri genelde sanayi denince “yağlı, kirli, paslı” bir ortamda çalışacaklarını düşünüyorlar. Oysa günümüzde sanayi, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri ile birlikte; ihracat odaklı çalışan firmaların uluslararası standartlarda üretim yaptığı bir yapıya kavuşmuş durumda. Öğrencilerimizin stantları gezerek bunu bizzat görmelerini, öğrenmelerini arzu ediyoruz.
Fuarın gerçekten özendirici ve çok boyutlu bir yapıya sahip olmasını istiyoruz. Geçtiğimiz yıl daha küçük ölçekli bir konseptle, Atatürk Meslek Lisesi’nde fuarı gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise TÜYAP’ta yapıyoruz. Sayın Valimizin himayelerinde, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen bu fuar, eğitimin istihdamla buluşması açısından oldukça önemli.
Geçtiğimiz yıl fuara 5 bin 500 katılımcı yer aldı. Bu yıl fuarın birinci ve ikinci günü tamamen öğrencilere açık olacak. Ancak sanayiden gelen yoğun talepler doğrultusunda ikinci gün vatandaşlarımıza da açık hale getirilecek. Özellikle doğrudan istihdama katılmak isteyen vatandaşlarımız için 8 Mayıs’ta fuarın kapıları sonuna kadar açık olacak.
Geçen yıl 5 bin 500 olan öğrenci katılım hedefini bu yıl 10 bin olarak belirledik. Vatandaşların da katılımıyla toplamda 20 bin kişinin fuarı ziyaret etmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl işveren olarak 40 katılımcı yer almıştı. Bu yıl ise 60 katılımcıya stant ayırdık. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık.
Nasip olursa 7 Mayıs sabahı saat 10.00’da, Sayın Valimizin himayelerinde, kongre merkezinde bu aşamaya getirdiğimiz fuarın açılışını gerçekleştireceğiz.”