ESOGÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nden Dr. Gökçe Mehmet Ay, ESOGÜ Gündem programında yağlayıcılarda bor kullanımının önemini anlattı. Görev yaptığı üniversitenin Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan programda konuşan Ay, yağlayıcıların antik çağdan bugüne kadar hareketli parçaların aşınmasını azaltmak ve sürtünmeyi kontrol etmek için kullanıldığını belirtti. Ayrıca, yüksek hızda hareket eden parçaların yağlanması için kullanılan yüksek kapasiteli yağlayıcıların çevreye büyük katkıları olduğunu vurguladı.

Ay, yağlayıcıların önemli işlevlere sahip olduğunu söylediği programda, bornitür adlı bir katı yağlayıcının ülkemizde geliştirildiğini paylaştı. Bunun yanı sıra, gres adı verilen bor ve macunumsu yapıya sahip yağlayıcıların da büyük bir önemi olduğunu belirtti. 

Ay, yakın zamanda polimer bazlı bir bornitür içeren gres geliştirdiklerini ve patentini aldıklarını ifade etti. Bu gresin sürdürülebilir bir yağlayıcı geliştirmenin yolunu açtığını ve daha çevreci bir yağlama sistemi sağladığını belirtti.

Muhabir: Fatih Arduç