Ramazan ayının artık yaz aylarına değil, bahar aylarına denk gelmesiyle birlikte yaz meyveleriyle kurduğumuz ramazan sofraları artık yok. Bu da aslında yıllardır alışmış olduğumuz iftar sofralarını aratıyor. Sebzelerin henüz kış sebzeleri olması ve buzdolabında bekletilmiş serin serin yaz meyvelerinin olmaması eksik hissettiriyor.

Bugün bu nedenle öyle bir menüyle geldik ki kendinizi yaz sofrasında gibi hissedeceksiniz. 

Yoğurtlu tarhana çorbası ile başlangıç yapıyoruz. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi tarhana çorbasını, yoğurt ile hafif ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz. 

Eskişehir’de 22 Mayıs için metrelerce kuyruk Eskişehir’de 22 Mayıs için metrelerce kuyruk

Menümüzün bundan sonrası çeşitli sebzeli mezelerle hazırlanıyor. Az çeşitli bir aperatif tabağı hazırlayarak hafif ve lezzetli bir iftar yapıyoruz. Bir sonraki tabağımız havuç tarator. Hem yapımı kolay hem de lezzetli olan havuç tarator, sofranıza renk katacak.

Menümüzün yıldızı ise peksimet ekmek tabanlı köz patlıcan salatası. İhtiyacımız olan malzemeler ise şu şekilde;
8 adet etimek (yarım paket)
3 adet patlıcan
3 adet kapya
Sevdiğiniz baharatlar
Tuz
Sarımsak
Zeytinyağı

Üzeri için
2 su bardağı süzme yoğurt (biraz inceltilebilir)
Mayonez
Tuz
Sarımsak
Dereotu
Ceviz
Sıvıyağ
Kırmızı toz biber


Öncelikle patlıcan ve biberleri közleyip soyup, küp küp doğruyoruz. Zeytinyağında bir tur kavuruyoruz. Sarımsak, sevdiğiniz baharatlar ve tuzu ekleyip ocaktan alıyoruz. Bu esnada Etimekleri sunum tabağına diziyoruz. Etimeklerin üzerine sıcak sıcak döküp düzleyerek streç film ile kapatıyoruz. O esnada farklı bir kasede yoğurt, sarımsak, tuz ve mayonezi karıştırıyoruz. Hazırladığımız patlıcanlı harcımızın üzerine dökerek düz bir tabaka elde edene kadar yayıyoruz.

En son sıvıyağında cevizleri bir tık kızartıp kırmızı toz biber ekleyip ocaktan alıyoruz. Salatamızın üzerini süsleyip, tercihe göre de dereotu serpiştiriyoruz.

Evet soframızın yıldızı hazır! Doyurucu, lezzetli ve bir o kadar yazı hatırlatan bir tat. Eğer sofranız kalabalıksa ve daha fazla çeşit yapmak istiyorsanız bu menüye yaprak sarma ya da biber dolması ekleyebilir, misafirlerinizin gönlünü çalabilirsiniz.

Ve elbette tatlısız sofradan kalkamayan sevimli yetişkinler için de günün tatlısı Kazandibi.

Hem tansiyonu yükseltmeyecek hem şekeri çıkarmayacak hafif ve lezzetli bu yemekler şimdiden herkese afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi