Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş Akgün'e kıyafeti üzerinden hakaret eden İYİ Partili Mehmet Emin Korkmaz gözaltına alınırken, İYİ Partili isme tepkiler dinmedi.

Korkmaz, dün akşam saatlerinde yaptığı paylaşımda, "Eskişehir/Mihalgazi Belediye Başkanı'na bakın! Bu siyasal İslamcı şalvarlı kadının görevi ilçe yönetmek midir, yoksa ahırında inek sağmak mıdır? Mekanı şaşırmış olacak gariban, AKP'ye de böylesi yakışır. Ne günlere kaldık? Hakikaten katır mühürdar oldu arkadaş! Kargalara kalan dünya, belediye kimlere kalmış? Vallahi benim annem bundan İYİ yönetir. En azından kılığı kılık, tahsili var" ifadelerine yer vermişti.

İşte Korkmaz’a gelen tepkiler;

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanımız Sayın Zeynep Akgün’e yönelik sosyal medyada paylaşılan ve suç teşkil eden ifadelerle ilgili olarak Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, kamu barışına karşı suçlar kapsamında Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi gereğince “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan resen soruşturma başlatılmış, şüpheli gözaltına alınmıştır. Adli süreç titizlikle sürdürülmektedir. Bir kadını kılık kıyafeti, inancı ve yaşam tarzı üzerinden hedef alan; onurunu ve kişiliğini aşağılamaya yönelik bu çirkin ve ayrımcı ifadeler asla kabul edilemez. Seçilmiş bir kamu görevlisine ve milli iradeye yönelen bu nefret dili, hukuk ve vicdan önünde mutlaka karşılığını bulacaktır" ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş şu ifadeleri kullandı;

"Üç dönemdir milletimizin oylarıyla seçilen Mihalgazi Belediye Başkanımız Sayın Zeynep Akgün’ü hedef alarak yapılan bu ahlaksız saldırı; yalnızca bir belediye başkanına değil, emeğiyle ayakta duran, çalışan, üreten, ülkemize değer katan milyonlarca kadına ve doğrudan milletimizin iradesine yönelmiş açık bir saygısızlıktır. Kadınlara yönelen bu hadsiz ve kendini bilmez zihniyeti asla kabul etmeyeceğiz, normalleştirmeyeceğiz. Sadece kişisel bir saldırı değil aynı zamanda suç teşkil eden bu eylem için başlatılan hukuki sürece müdahil olacağız"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce "Mihalgazi Belediye Başkanımız Zeynep Akgün’ün maruz kaldığı ayrımcı ve seviyesiz ifadeleri kınıyorum. Bizim siyasetlerden öte mücadelemiz; kadınlar söz konusu olduğunda hoyratça ve saygısızca bilinçaltından yüzeye çıkan bu bakış açısıyladır. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını kazandıran cumhuriyetin bir neferi olarak, bir kadına kıyafeti üzerinden kirli bir dille saldırılmasını asla kabul etmiyorum. Bilinsin ki; bu zihniyete inat, kadınlar hayatın her alanında var olmaya devam edecek. Zeynep Başkan’ın yanındayız" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün’e yönelik sarf edilen sözlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanımız Zeynep Akgün’e en içten selamlarımızı gönderiyoruz. Başkanımıza dönük zehirli dili kınayan toplumun her kesiminden vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Nefret diline karşı her kesimden ve görüşten kadın vatandaşlarımızın ortak hassasiyeti ayrıca kıymetlidir. Değerli başkanımıza dönük nefret söylemini lanetliyoruz. Nefret siyaseti ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Başkanımıza saldıran bu nefret odağına hukuk zemininde de hesap soracağız. İYİ Parti’nin bu nefret odağına karşı gerekeni yapmasını bekliyoruz."

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, paylaşımında, nefret söylemini şiddetle lanetlediklerini ifade ederek, "Aziz milletimizin değerlerine ve saygıdeğer bir hanımefendiye karşı kullanılan bu mefluç dil, üslup ve içeriğiyle asla kabul edilemez. Bu nefret söylemi açıkça her türlü insani, ahlaki ve hukuki değerin karşısındadır. Seçilmiş bir kamu görevlisine ve kadın onuruna yapılan bu saldırı, aynı zamanda demokratik iradeye ve toplumsal barışa yönelik bir suçtur. Siyaseti, aşağılayıcı bir zemine çekmeye çalışan bu zihniyete asla teslim olmayacağız. Türkiye'nin geleceğinde bu zihniyetin yeri yoktur ve ülkemiz bu anlayışı çoktan geride bırakmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Asu Kaya Gedik, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bir kadını görevinden, emeğinden, iradesinden değil; kıyafetinden, inancından aşağılamaya çalışan akıl siyaset üretemez, yönetemez, söz söyleyemez. Zeynep Güneş Akgün, Mihalgazi halkının iradesiyle seçilmiş belediye başkanıdır. Zeynep Başkan da bu ülkedeki hiçbir kadın da sizin onayınıza muhtaç değildir. Liyakat, ağzından nefret akanların tekelinde hiç değildir. Bir kadını aşağılayarak üstünlük kurduğunu sananlar, aslında kendi yetersizliklerini ve çapsızlıklarını ifşa eder. Ve bu dili de bu zihniyeti de toplumun vicdanı mutlaka mahkûm edecektir" dedi.

Muhabir: Fatih Arduç