Yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrenci ve öğretmenlere hayırlı olmasını dileyen Karamanlı, öğrencilere derslerine iyi çalışmaları tavsiyesinde bulundu. Eğitim alışverişleri öncesinde velilerin tercihlerinin yerel esnaf açısından büyük önem taşıdığını belirten Karamanlı, zincir marketlerin kendi faaliyet alanlarının dışına çıkarak kırtasiye ürünleri satmasını eleştirdi.
“Zincir marketler esnafı ciddi anlamda zorluyor”
Zincir marketlerin özellikle okul sezonu öncesinde defter, kalem ve çeşitli kırtasiye ürünlerini satışa sunduğunu ifade eden Karamanlı, “Bu marketlerin kuruluş amaçları belli. Meyve ve gıda üzerine açılıyorlar ancak baktığınız zaman neredeyse her şeyi satıyorlar. Okulların açılmasına birkaç ay kala defter getiriyorlar, kalem getiriyorlar, kırtasiye ürünleri satmaya başlıyorlar” dedi.
Bazı ürünlerde marka ve kalite konusunda soru işaretleri bulunduğunu savunan Karamanlı, zincir marketlerin fiyatları düşük tutmasının vatandaşların tercihini etkilediğini söyledi. Karamanlı, zincir marketlerin ağırlıklı olarak kuruluş amaçları doğrultusunda faaliyet göstermesi gerektiğini belirterek bu konuda daha etkin bir denetim çağrısında bulundu.
“Kırtasiye fiyatlarında yüzde 10-15 fark var”
Okulların açılmasıyla birlikte velilerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yapacağını belirten Karamanlı, kırtasiye ürünlerinin fiyatlarının geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 10-15 oranında arttığını ifade etti.
Yerel esnafın fiyatlarının sanıldığı kadar yüksek olmadığını savunan Karamanlı, “Esnafımız yaklaşık yüzde 10-15 civarında bir kâr payıyla ürününü satıyor. Sonuçta bu esnafın da ayakta kalması gerekiyor. Her ürünün bir maliyeti var” diye konuştu. Karamanlı, velilerden kırtasiye, eğitim malzemeleri ve diğer okul ihtiyaçlarını mümkün olduğunca kırtasiyeci, tuhafiye ve diğer küçük esnaftan satın almalarını istedi.
Okul kıyafetlerinde arma ve amblem düzenlemesi
Yeni eğitim öğretim yılında okul kıyafetlerinde uygulanacak arma ve amblem düzenlemesine de değinen Karamanlı, uygulamanın öğrenciler arasında belirli bir standart oluşturması açısından olumlu olduğunu söyledi. Daha önce öğrencilerin okul kıyafetlerinde daha belirgin bir standart bulunduğunu hatırlatan Karamanlı, yeni sistemin ise her yıl yeniden kıyafet alma zorunluluğu getirmediğine dikkat çekti.
Karamanlı, kullanılabilir durumdaki kıyafetlerin üzerine okul armasının yaptırılarak kullanılabileceğini belirterek, “Birinci sınıfa başlayacak öğrenci, okulun belirlediği kıyafeti armasıyla birlikte alacak. Ancak ikinci sınıfa geçen bir öğrencinin kıyafeti kullanılabilir durumdaysa yeniden kıyafet almasına gerek yok” ifadelerini kullandı.
“Okul kıyafetleri 3-4 yıl kullanılabilir”
Velilerin imkânları doğrultusunda okulun belirlediği renk ve arma ile uyumlu kıyafetleri tercih etmesinin uygun olacağını dile getiren Karamanlı, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okul kıyafetlerinin ortalama 1000-1500 lira arasında değiştiğini söyledi.
Lise öğrencilerinde fiyatların biraz daha farklı olabileceğini belirten Karamanlı, kıyafetlerin birkaç yıl kullanılabileceğini ifade ederek velilerin bütçelerini zorlamadan hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.Karamanlı, özellikle birinci ve beşinci sınıfa başlayan öğrencilerin yeni bir eğitim kademesine geçtikleri için kıyafet ihtiyacının doğal olduğunu, alınan kıyafetlerin ise birkaç yıl kullanılabileceğini söyledi.
“Yerel esnaf istihdam sağlıyor, vergi ödüyor”
Yerel esnafın kent ekonomisine katkısına dikkat çeken Karamanlı, esnafın yalnızca satış yapan işletmeler olmadığını belirterek, “Bu insanlar istihdam sağlıyorlar, vergilerini ödüyorlar ve gerektiğinde okullarımıza da destek oluyorlar” dedi. Zincir marketlerin bazı ürünlerde dönemsel olarak daha düşük fiyat uyguladığını söyleyen Karamanlı, yerel esnafın ise yıl boyunca aynı bölgede hizmet verdiğini vurguladı.
Karamanlı, Eskişehir Esnaf Odaları Birliği olarak esnafın yanında olduklarını belirterek yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrenciler için başarılı geçmesini diledi.





