Eskişehirspor’da kongreye saatler kala kulübün içinde bulunduğu borç batağından kurtarılması için harekete geçen ve gerçekleştirilen toplantılara liderlik eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sessizliğini bozdu.

Ulaş Entok isminin ‘ortak aday’ olarak belirlendiği kongre süreciyle ilgili olarak yaşanılanları tek tek Eskişehir Net’e anlatan Başkan Kurt, Eskişehirspor’un kurtuluş reçetesini kamuoyuyla paylaştı.

Başkan bile borcu bilmiyor!

Siyah kırmızılı kulübe yıllardır sahip çıktıklarını ancak hiçbir yöneticinin kendilerine yönelik bir teşekkür bile edilmediğini aksine daha çok eleştiri aldıklarına dikkat çeken Başkan Kurt, “Eskişehirspor’un kaç lira borcu olduğunu kulüp başkanı dahil hiç kimse bilmiyor” diyerek genel kurul kararı alan yönetime göndermede bulundu. A’dan Z’ye geçmişten bugüne kadar birçok konuya değinen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehirspor’da alınan kongre kararı sonrasında yönetim için hiçbir pazarlık içinde olmadıklarını belirterek tek dertlerinin Eskişehirspor’u hak ettiği liglere dönmesi olduğunu belirtti.

Pusuda bekleyenler var!

Başkan Kurt, “Eskişehirspor’da bilinmeyen bir ortamın doğmasının sebebi de kötü yönetimler. Yıllardır kötü yönetilmiş. Kötü yönetildiği için de borç her yıl katlana katlana büyümüş ve ödenemez noktaya gelmiş.  Hiç kimseye ödeyemez. ‘Eskişehirspor’dan alacağım var’ diyenler, elindeki evraklarla kenarda, pusuda bekleyenler bunu iyi düşünmeli. Bu takım şuanda amatör kümeden önce profesyonel kümeye çıkacak, profesyonel lige çıktığı andan itibaren transfer yasağı ile karşı karşıya kalacak. Alacaklıların saldırısıyla karşılaşacak. Buna sebep olanlardan hiçbirisi ‘Eskişehirspor’u kurtarırım’ diye çıkmadı” dedi.

Yan yana bile gelmediler!

Eskişehirspor için herkesin bir şeyler söylediğini ancak çok konuşanların yan yana gelip sorunları aşmanın peşinde olmadıklarının net şekilde görüldüğüne işaret eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Biz yanlışlıklar yaptık, gelin ortak yönetim yapalım, hep birlikte Eskişehirspor’u kurtaralım diye yan yana gelmediler. Hala birbirine selam vermeden, birbirinin altını oyarak yürümeye çalışıyorlar, diğer taraftan da ‘Eskişehirspor kapanmasın’ diyorlar. Eskişehirspor’un tarihi var’, ‘marka değeri var’, ‘Eskişehirspor kapanmasın’ diye bizi neredeyse linç ettiler. Şimdi Eskişehirspor’u üç belediye kurtarın diyorlar” dedi.

Biz hep vardık olacağız!

Göreve gelmeden önce Eskişehirspor konusunda hep siyah kırmızılı renklerin yanında olduğuna dikkat çeken Başkan Kazım Kurt, “Biz elimizi taşın altına koyduk. Zaten koyuyorduk ama bize hiçbir Eskişehirspor yöneticisi teşekkür etmiyordu, ‘Allah razı olsun’ demiyordu. Niye? Çünkü şimdiye kadar Eskişehirspor değil AKP spordu. AKP’de il yöneticisi, ilçe yöneticisi, belediye meclis üyesi, belediye başkan adayı, milletvekili adayıydı… Bizim yaptığımız yardımlar hiç dikkate alınmadı ve söylenmedi. Sanki Yılmaz Hoca, Eskişehirspor’un düşmanıymış gibi sunulmaya çalışıldı” dedi. 

Kahramanlık yapma gereği yok!

Kongre öncesi ETO’da eski başkanlar ve oda başkanlarıyla yapılan toplantıda, Ulaş Entok ismi üzerinde uzlaşı sağlandığını aktaran Kurt, “Pazar günü Ulaş Entok başkanlığında bir liste seçime katılacak. Başka bir adayın çıkmaması lazım. Şuanda konuşanlar bile Eskişehirspor’un bu hale gelmesine sebep olanlardır. Sanki çok başarılıymış gibi sunulmaya çalışılıyor. Değiliz. Borcumuz geçen seneye göre 100 milyon lira artmış. Takım hala amatör kümede. Dolayısıyla hiç kimse çıkıp kahramanmış gibi  ‘Ben Eskişehirsporluyum, bu işi asarız, keseriz’ dememeli. Biz belediyeler olarak yapabildiğimiz ölçüde katkı sunarız” dedi.

Vali Bey’e konuyu anlattık!

Başkan Kurt, Eskişehirspor’un kurtuluşu adına gelirinin sabitlenmesi için görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Seçilecek yönetim kendisi kaynak yaratacak. Biz destek olacağız. Başka yerlerden kaynak gelmesi gerekiyorsa getirmeye çalışacağız. Vali bey ile görüştük. ‘Tesislerin ve Yeni Stadyumun kullanma hakkının Eskişehirspor’a verilmesi konusunda zorluk çıkarılmasın’ diye Vali beye konuyu aktardık. İktidar partisinin milletvekilleri ile görüşüyoruz. Nebi bey ile görüşüyoruz. Parti adına bize taahhütlerde bulunuyor. İnşallah bir ayaklanmayı ve toparlanmayı sağlayacak yönetim Pazar günü ortaya çıkar” dedi.

‘Hayır kötüdür’ diyen çıkmadı”

Başkan Kurt, “Ulaş Entok ile ‘yönetime Ali’yi alacaksın, Veli’yi alacaksın’ diye bir pazarlığımız da görüşmemiz de olmadı. Biz iyi niyetliyiz. Bu arkadaş da Cumhuriyet Halk Partili ya da Adalet Kalkınma Partili değil. Siyasi bir kimliğinin olmamasından ve mevcut yönetimin de içinde olduğu için, onların da itiraz etmeyeceğini düşünerek önerdik. Zaten yapılan iki toplantıda mevcut yönetim de Ulaş Entok için ‘hayır bu kötüdür’ diyemedi. Ulaş bey ile zaman zaman konuşuyorum. ‘Özgürce, sana her aşamada lazım olacak insanları da değerlendirerek bir yönetim yap ve bu yönetimle gitsin’ dedik başarı gelsin dedik” dedi.

Uyuyan borçlar bile varmış!

Başkan Kurt, “Yapmış olduğumuz geniş katılımlı toplantılarda üç, dört tane ilke kararı aldık. Bunlardan birincisi takım bir üst lige çıkacak. İkincisi ‘yerli ve milli’ dediğimiz, Eskişehirli-leri öne çıkaracak bir yatırım. Üçüncüsü şirketleşme. Dördüncüsü ise yavaş yavaş borçların tasfiyesidir. Hemen tasfiye mümkün değil. Bize ‘400 milyon lira’ diyordular, şimdi ‘450 milyon lira’ diyorlar. Başka bir arkadaşımız ‘600 milyon lirayı bulur’ dedi. Yine bir başka arkadaşımız ‘700 milyondan aşağı olmaz’ dedi. Uyuyan borçlar varmış…700 ila 800 milyon lira arasındaki bir borcu amatör takımın ödeme şansı yok mümkün değil” dedi.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı