7’den 70’e hepimizin bayılarak tükettiği yemekler arasında yağda kızarmış gıdalar bulunuyor. Her ne kadar sağlıklı olmadığını bilsek de arada kaçamak yapabiliyoruz. Peki 1 porsiyon patates kızarttığımız yarım kilo yağı hemen döküyor muyuz? Yağ ücretinin de ne kadar arttığını ve israfa yol açtığını düşünürsek, hemen dökmüyoruz. Tekrar tekrar kullanıyoruz. Ve yağ gittikçe kararıyor değil mi? İşte size her yerde bulamayacağınız püf nokta…

Defalarca kez kullandığımız ama hala çok fazla olan ve atmaya kıyamadığımız yağ içerisine yağınızın oranına göre göz kararı bir şekilde örneğin yarım litre yağınız varsa 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 bardak suyu iyice karıştırın. Suyun sıcak ya da ılık olması kıvam almasını kolaylaştırır.

Tencerede altını yakmış olduğunuz kirli yağınızın içine nişasta ve su karışımını yağın kızmaya başladığı anda yavaş yavaş kaşıkla dökün. Tıpkı krep yapar gibi. İyice kızan yağ içerisinde kalıplaşan nişasta karışımını tamamen yağ içerisinden çıkartabilir ve ocağınızın altını kapatabilirsiniz.

Nişasta yağdaki tüm birikmiş yemek artıklarını, farklı yağları, yanmış yerleri tıpkı bir mıknatıs gibi çekecek ve yağınızı ilk kez kullanıyormuş gibi tertemiz yapacak. 

Bu işlemi istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz fakat yine de kızartma yağı sonsuza kadar kullanılamaz mutlaka muhafaza edilip, lavaboya ya da giderlere dökmeden geri dönüşüme gönderilmelidir.

Temiz yağınızda çıtır çıtır bir patates kızartmasıyla mutluluklar! Afiyet olsun…

Kaynak: Haber Merkezi