Kocaeli, diri fay hatları üzerinde yer aldığı için deprem riski altındadır. İlin içinden geçen fay hatları, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ve İznik Gölü Fay Hattı'dır. KAF, Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biridir ve Kocaeli'nin yanı sıra Marmara Bölgesi'nin birçok ilini kapsamaktadır. İznik Gölü Fay Hattı ise, Kocaeli'nin doğusunda yer alan ve İznik Gölü'nün çevresine uzanan bir fay hattıdır. Ve Kocaeli her an deprem riskiyle karşı karşıyadır.

Kocaeli'de geçmişte meydana gelen depremler ilin deprem riskini göstermektedir. 1999 yılında meydana gelen Kocaeli Depremi, Türkiye'nin yakın tarihindeki en büyük depremlerinden biridir ve Kocaeli'de büyük yıkıma neden olmuştur. 

Kocaeli'de deprem riskini azaltmak için ilin fay hatları ve deprem riski altındaki bölgeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu bölgelerde yaşayan insanların bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ildeki bina ve altyapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Kocaeli'de deprem riskinin azaltılması için çok fazla çalışma yapılması mümkün olmasa da depremden korunmak için önlemler alınabilir. Nitekim depremin şiddeti ne olursa olsun yıkılan binalar tehlike oluşturur. Bu nedenler binalar dayanıklı bir şekilde inşa edilmeli ve her bireyin kişisel olarak deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi