Muğla Türkiye'nin en güzel ve en popüler şehirlerinden biridir. Ege ve Akdeniz'in kesiştiği noktada yer alan Muğla doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır.

Muğla genel olarak sebze ağırlıklı beslenme tarzıyla bilinen bir yerdir. Ancak yöresel ve Muğla’dan başka yerlerde tadamayacağınız müthiş lezzetleri bulunur.

Muğla’nın meşhur lezzetleri arasında tarhana çorbası gelir. Yazın altın sarısı güneşte kurutulan el emeği ile ovalanan tarhana kışın soğuk günlerinde bir güzel kaynatılır ve sofralarda yerini alır. Tarhana çorbası elbette tüm Anadolu’ya özgü bir aştır. Fakat tarhana her yörede farklı yapılır. Örneğin bir şehirde beyaz tarhana görebilirsiniz, bir şehirde acılı, bir şehirde turuncu. İçerisine giren malzemeler farklılık gösterebilir.

Muğla’nın meşhur yemekleri arasında girme nedenleri arasında da tarhananın Muğla’da yapım aşamalarının ve malzemelerinin diğer şehirlerden farklı olmasıdır. Yaz aylarında yapılan ve tüm bir sene yenilen tarhana uygun saklama koşullarında bozulmaz ve lezzetinden bir şey kaybetmez.

Muğla’nın bir diğer meşhur yemekleri arasında ise keşkek yer alır. Yine tüm Anadolu’da bilinen ve farklı yapım teknikleri olan keşkeği Muğla’da özel kılan farkı düğünlerde yapılıyor olmasıdır.

Muğla’nın hemen hemen her ilçesi, her beldesi ortak kültürel özelliklere sahiptir. Bu yörede keşkeksiz düğün olmaz. Evlilik, nişan, sünnet, kına gecesi ve asker eğlencesinde aklınıza gelebilecek her kalabalık etkinlikte Muğla’da keşkek kazanları meydana çıkar. Büyük bir ateş yakılır ve o kazanda saatlerce keşkek dövülür. Gelenekselleşmiş olan bu etkinlik her geçen gün unutulmaya yüz tutsa da bazı yerleşim yerlerinde hala düğün yemeklerinde keşkek yapılmaya devam edilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi