YÖK'ün açıkladığı yeni kontenjanlara göre eczacılık fakültelerindeki öğrenci sayısının bu yıl yaklaşık yüzde 25 azaltıldığını belirten Çelik, kontenjanların 2023 yılında ulaştığı 4 bin 500 seviyesinden 3 bin 136'ya kadar gerilediğini ifade etti.
"Uyarılarımız karşılık buldu"
Kontenjan artışına yıllar önce dikkat çektiklerini hatırlatan Çelik, 2023 yılında eczacı odaları ve Türk Eczacıları Birliği ile birlikte YÖK önünde basın açıklaması yaptıklarını belirterek, kontrolsüz artışın ülkede "eczacı enflasyonu" oluşturacağı yönündeki uyarılarının dikkate alındığını söyledi.
Bugün gelinen noktada kontenjanların 2018 yılındaki seviyenin de altına düştüğünü ifade eden Çelik, bu gelişmeyi genel anlamda olumlu değerlendirdiklerini kaydetti.
Vakıf üniversitelerine dikkat çekti
Kontenjan azaltımının ağırlıklı olarak devlet üniversitelerinde yapıldığını belirten Çelik, vakıf üniversitelerinde ise aynı oranda bir düşüş yaşanmadığını söyledi.
Bu durumun devlet ve vakıf üniversitelerindeki kontenjanların birbirine yaklaşmasına neden olduğunu ifade eden Çelik, kontenjan planlamasının daha dengeli yapılması gerektiğini dile getirdi.
"10 binin üzerinde eczacı işsiz"
Türkiye'de yaklaşık 58 bin eczacının bulunduğunu belirten Çelik, bunların yaklaşık 32 bininin serbest eczacılık yaptığını, kamuda ise 5 ila 6 bin eczacının görev aldığını söyledi.
Buna karşın 10 binin üzerinde eczacının işsiz olduğunu ifade eden Çelik, eczacılık fakültelerinde halen yaklaşık 25 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, yeni istihdam alanları oluşturulmadığı sürece eczacı işsizliğinin devam edeceğini söyledi.
"Kamuda ve sanayide istihdam artırılmalı"
Sorunun yalnızca fakülte kontenjanlarını azaltmakla çözülemeyeceğini vurgulayan Çelik, kamunun ve ilaç sanayisinin daha fazla eczacı istihdam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Kamuda çalışan eczacı sayısının toplam eczacı sayısının yalnızca yaklaşık yüzde 10'una karşılık geldiğini belirten Çelik, bu oranın yetersiz olduğunu ifade etti.
Eczacı odaları ve Türk Eczacıları Birliği olarak yeni çalışma alanlarının oluşturulması için girişimlerini sürdürdüklerini kaydeden Çelik, halk sağlığının güçlendirilmesi için de çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.
Anadolu Üniversitesi'nin kontenjanı 80'e düştü
Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin akademik kadrosu ve fiziki altyapısıyla Türkiye'nin önde gelen eczacılık fakültelerinden biri olduğunu belirten Çelik, fakültenin de kontenjan azaltımından etkilendiğini ifade etti.
Çelik, geçmiş yıllarda yaklaşık 140 olan Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi kontenjanının bu yıl 80'e kadar gerilediğini sözlerine ekledi.





