Odunpazarı Belediyesi meclis toplantısında belediye binasının önünde bulunan arsa ve yapılacak yeni hizmet binası tartışma konusu olmuştu. AK Parti arsanın müteahhide verilmesine karşı çıkarken, CHP’li Ali Haydar Çelik de çekimser oy kullanmıştı.

Konuya dair değerlendirilmelerde bulunan AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Mustafa Kemal Bandırma, “Odunpazarı Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan ve geçmişte vatandaşlarımızdan belediye hizmet binası yapılacağı gerekçesiyle kamulaştırılan arsanın yarısının, kat karşılığı bir modelle özel bir firmaya devredilerek hizmet binası yaptırılması yönündeki girişimi kamuoyunda ciddi soru işaretleri doğurmakta” dedi.

Bandırma yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle şunun altını çizmek isteriz: Bu arsa sıradan bir taşınmaz değildir. Bu arsa, yıllar önce ‘Odunpazarı’na hizmet edecek bir belediye hizmet binası yapılacak’ denilerek kamulaştırılmıştır. Dahası, aynı gerekçeyle parsel bazlı kat artışı sağlanmış, yani imar düzenlemeleri de bu amaç doğrultusunda yapılmıştır.”

“Kamu yararı açısından doğru değildir”

Bandırma, belediyeye ait arsanın yarısının özel mülkiyete devredilmesi planının hem şehir planlaması hem de kamu yararı açısından doğru olmadığını ifade etti.

“Bugün gelinen noktada ise belediyenin kendi mülkiyetindeki bu değerli arsanın yarısının özel bir mülkiyete devredilmesi planlanmaktadır. Bu yaklaşım, hem kamu yararı açısından hem de şehir planlama anlayışı bakımından doğru değildir.”

“Odunpazarı büyüyen bir ilçedir”

Bandırma, Odunpazarı’nın hızla büyüyen bir ilçe olduğunu belirterek belediyenin gelecekte daha fazla hizmet alanına ihtiyaç duyacağını söyledi.

Mustafa Kemal Bandırma şöyle devam etti;

“Çünkü Odunpazarı büyüyen bir ilçedir. Nüfusu artmakta, hizmet alanları genişlemekte ve belediyenin kurumsal kapasitesi her geçen yıl daha fazla mekânsal ihtiyacı beraberinde getirmektedir. Böylesi bir tabloda, uzun vadede belediyenin hizmet binasına olan ihtiyacının artacağı açıkken, belediyeye ait bir arsanın yarısının kalıcı şekilde elden çıkarılması geleceğe yönelik ciddi bir planlama hatası olacaktır.”

“Kamu vicdanını rahatsız eden bir durum”

Bandırma, kamulaştırılan bir arsanın ticari ortaklık modeliyle özel mülkiyete devredilmesinin kamu vicdanını rahatsız edeceğini belirtti.

Bandırma açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Ayrıca unutulmamalıdır ki vatandaşlardan ‘kamu hizmeti’ gerekçesiyle alınmış bir arsanın daha sonra ticari bir ortaklık modeliyle kısmen özel mülkiyete devredilmesi, kamu vicdanını rahatsız eden bir durumdur. Kamu adına alınan bir mülkün yine kamu adına korunması esastır. Kamulaştırmanın amacı bağlayıcıdır. Kamulaştırma işlemi 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında yapılır ve her kamulaştırmada bir kamu yararı vardır.

Örneğin, belediye hizmet binası, sosyal tesis, park ya da yol.
Eğer kamulaştırma belediye hizmet alanı amacıyla yapılmışsa, idarenin bu alanı başka bir ticari amaca çevirmesi hukuken de tartışmalı hale gelir.

Eski maliklerin hakkı doğabilir. Kamulaştırılan alan amacına uygun kullanılmazsa eski maliklerin geri alma hakkı doğabilir. Bu hak yine 2942 sayılı kamulaştırma kanunu içinde düzenlenmiştir. Eski malikler “kamulaştırma amacı ortadan kalktı” diyerek dava açabilir.

Bizim itirazımız sadece eleştirmek için değildir. Aynı zamanda daha doğru ve sürdürülebilir çözümler öneriyoruz. Belediye hizmet binası arsa devri yapılmadan, farklı finansman modelleriyle yapılabilir. Gerekirse proje etap etap gerçekleştirilebilir. Belediyenin diğer mülkiyetleri satılarak veya yatırım bütçeleri planlanarak arsa kaybı yaşanmadan bir hizmet binası inşa edilebilir. Merkezi idare destekleri ve uygun finansman kaynakları değerlendirilerek kamu mülkiyeti korunabilir.

Odunpazarı’nın geleceği açısından doğru olan; belediyeye ait kıymetli arsaları azaltmak değil, kamu varlıklarını koruyarak çoğaltmaktır.

Bizler, Odunpazarı’nın ortak değerlerinin korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle söz konusu planın yeniden değerlendirilmesini, kamu yararı gözetilerek belediyeye ait arsanın devredilmeden hizmet binası yapılacak şekilde yeni bir çözüm üretilmesini bekliyoruz”

Kaynak: Haber Merkezi