Yeni asgari ücret görüşmelerinde final haftasında girdiğimiz günlerde İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş’tan dikkat çeken açıklama geldi. Toptaş, asgari ücretin enflasyona göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Eskişehir’de minibüs zammı uygulanmaya başladı Eskişehir’de minibüs zammı uygulanmaya başladı

Recep Toptaş “Asgari ücret bir ülkede işçilerin alması gereken en az ücrettir. Asgari ücret bir ülkede insana verilen değerin, gelir dağılımın, refahın, huzurun ve yaşam seviyesinin göstergesidir. Ülkemizde ne yazık ki işçilerin alması gereken en az ücret olan asgari ücret ortalama ücret haline gelmiştir. TÜRK-İŞ’in yapmış olduğu son araştırmaya göre ülkemizde yoksulluk sınırı 46 bin 686 TL açlık sınırı 14 bin 25 TL bekâr çalışanın yaşam maliyeti ise 18 bin 209 TL olarak açıklanmıştır. Şu an ülkemizde uygulanan asgari ücret 11 bin 402 TL olduğu bunun yanında en düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL, dul yetim maaşının 5 bin 600 TL olduğu düşünüldüğünde milyonlarca insanımız açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiği gerçeği vicdanları sızlatmaktadır.” dedi.

“Gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilmeli”

Asgari ücretin seçim zamanları yüksek tutulduğunu belirten Toptaş, “Asgari ücret seçim dönemlerinde kısmen yüksek tutulsa da ülkemizde asgari ücret hep insanca yaşam ücretinin çok uzağında kalmaya devam etmiştir. Bu nedenle enflasyonun çok yüksek olduğu ülkemizde asgari ücret yılda bir kez değil aylık enflasyona göre otomatik olarak belirlenmelidir. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca vatandaşımız hayat pahalılığı altında ezilmekte ve büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir ülkedir, yeterince gelir kaynaklarımız vardır, adil dağıtıldığında mutlu bir azınlığın değil tüm vatandaşlarımızın yaşam seviyesi yükselmiş olacaktır. Ülkemizin huzur ve refahı ve toplumsal barışın sağlanması için gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilmelidir. Yaşanabilir bir memleket ancak ve ancak yaşanabilir bir asgari ücret ile mümkündür. Bu nedenle asgari ücret açlık ücreti olarak değil insanca yaşam ücreti olarak belirlenmelidir” diye konuştu.

Kaynak: Hatice Esin Kınalı