Gazeteci Murat Yetkin, "Eskişehir’de bulunan stratejik madenler ve Çin-ABD rekabeti" başlıklı yazısında Türkiye'nin Eskişehir'de ulaştığı rezervle ilgili önemli detaylar paylaştı.

Eskişehir'in Beylikova ilçesinde bulunan nadir toprak elementleri (NTE) yataklarıyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullanan Murat Yetkin “Eti Maden’in yıllar süren çalışmalarıyla Beylikova yakınlarında bulduğu NTE yatakları Türkiye’nin kısa sürede yeni teknolojileri dışalıma ihtiyaç duymadan üretecek duruma getirebilir” dedi.

Enerji Bakanlığı kaynaklarına göre Beylikova’nın ham halde 694 milyon tonluk kapasitesiyle dünyada Çin’deki Obo yataklarından sonra ikinci büyük tek yatakta NTE kaynağı sayıldığını ifade eden Yetkin “Kaynaklar sanayide kullanılan 17 NTE’nin Beylikova’da bulunduğunu bunlardan 10 madenin işlenebilir durumda olduğunu söylüyorlar. Beylikova sahasında nükleer santrallerde uranyum teknolojisinin yerini alabilecek toryum ve savunma sanayii alanında da kullanımı olan manyezit yataklarının da bulunduğu bildiriliyor. Bu madenleri Türkiye’de işlemek için gerekli teknolojiyi edinmek amacıyla, bu alanda kıyasıya mücadele eden Çin ve ABD ile temaslar önem taşıyor” dedi. 

Murat Yetkin şöyle devam etti; 

“Aslında Rusya’da da gelişmiş NTE teknolojisi mevcut. Ancak Ukrayna savaşı bu alanda da gelişmeleri sekteye uğratıyor.

Enerji Bakanı Bayraktar’ın Çin seyahatinden iki hafta kadar önce de 8-9 Mayıs tarihlerinde de ABD’deydi. Bayraktar ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile yaptığı görüşmelerin yanı sıra Türkiye’nin 10 yıl boyunca her yıl 2,5 milyon tona kadar sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı için BOTAŞ ve Exxon arasındaki anlaşmanın imza törenine de katılmıştı.

“Eskişehir’deki yataklar yeterince işlenebilirse…”

Çin ve ABD arasındaki bir rekabet de “modüler” olarak bilinen mini nükleer santraller inşası üzerine yaşanıyor. Türkiye’ye bu santrallerden kurmak için İngiltere de devrede.

Konumuza dönersek, Eskişehir’de bulunan nadir toprak elementleri yatakları gereğince işlenebildiği takdirde Türkiye’nin belli stratejik alanlarda teknoloji sıçramalarına da destek olacak bir gelişme.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Çin temasları, Enerji Bakanı Bayraktar’ın temaslarını sıcak tutup ilerletmek bakımından da sonuçlar doğurabilir” 

Kaynak: Haber Merkezi