Van'ın adının nereden geldiğine dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak, bu konuda iki yaygın görüş bulunmaktadır.

Bu görüşlerden ilki ve dilden dile dolananı Van'ın adını Büyük İskender'in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabedden esinlenerek verdiğidir. Vank, Ermenice bir kelimedir ve "kilise" anlamına gelir. Bu görüşe göre Büyük İskender Van Kalesi'ni fethettikten sonra Vank Kilisesi'nden etkilenerek şehre Van adını vermiştir.
Bir diğer görüşe göre ise Van'ın adı şehri genişletip güzelleştiren Van adlı bir şahsın adından dolayı verilmiştir. Bu şahıs şehrin gelişmesine önemli katkılar sağlamış ve bu nedenle şehrin adı ona ithafen Van olarak değiştirilmiştir.

Bu iki görüşün yanı sıra Van'ın adının Urartular'dan geldiği de düşünülmektedir. Urartular Van'ı başkentleri olarak kullanmışlardır ve bu nedenle şehrin adı onların dilinden gelmiş olabilir. Urartuca'da "Biane" veya "Viane" olarak geçen şehrin adı bu dillerden türemiş olabilir.

Sonuç olarak Van'ın adının nereden geldiğine dair kesin bir bilgi olmasa da bu konuda iki yaygın görüş bulunmaktadır. Doğru bilgi için tarihi kaynaklara göz atmak gerekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi