Reformda ne var?

Habertürk yazarı Bülent Aydemir, Erdoğan'ın son açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen "Mahalli İdareler Reform Paketi'ne dair detayları aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yerel yönetimler reformunun ana hatlarını, “Yeni bir belediye yönetimi statüsüne ihtiyaç var. Vali ve kaymakamlarımızı daha aktif hale getirmeliyiz” şeklinde çizmişti. AK Parti TBMM Grubu da bu konu üzerinde tarafların görüş ve önerilerini de alarak bir taslak çalışma yaptı. Bu dönemde TBMM’ye sunulacak kanun teklifi ile Anayasa’da bulunan, belediyelerin vatandaşların insani yaşam koşullarını sağlama ödevine atıfla bir “hizmetler hiyerarşisi ve öncelikli hizmetler” statüsü oluşturulacak. Birçoğu borç batağında olan, personel maaşı ve çöp toplama gibi zorunlu hizmetler dışında alt yapı yatırımı yapamayan belediyelerin merkezi idareden bağımsız ancak denetlenebilir bir şekilde bütçe oluşturmaları ve metro ulaşım altyapısı, su kaynaklarının çeşitlendirilmesi başta olmak üzere makro yatırım gerektiren projelere odaklanabilmesi sağlanacak.

Konser harcamaları…

Belediyeler öncelikle içme suyu, kanalizasyon, çevre temizliği, ulaşım-trafik ve sosyal donatı hizmetlerini yerine getirecek. Bu hizmetlerden sonra konser ve diğer kültürel faaliyetlere yer verecek. Merkezi idareden ve İller Bankası’ndan gelen ödenek ve dış kredilerin amacı doğrultusunda kullanılması sağlanacak. Hizmetlerde bir öncelik sıralaması yapılacak. Örneğin ulaşım alt yapısı veya içme suyu hattının yenilenmesi, ya da su arıtma tesisi için alınmış bir dış kredi, amacı dışında kullanılamayacak. Belediyeler ancak öncelikli hizmetleri yaptıktan ve kendi öz kaynaklarını oluşturduktan sonra diğer etkinliklere yönelebilecek.

Harcamalar sıkı denetlenecek

Büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlarının bazı yetkileri sınırlanacak, harcamaları sıkı denetlenecek, kendi öz kaynaklarını oluşturmaları sağlanacak, hizmetlerde öncelik sıralaması ve hiyerarşi oluşturulacak. Çalışmanın amacı, “Belediyelerin hizmet odaklı ödevlerini aksatmadan yerine getirmesi, kaynakların etkin kullanımı ve bunların etkin denetimi” şeklinde özetleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi