Hatipoğlu: Eskişehir’de vesayet dönemi başlamıştır Hatipoğlu: Eskişehir’de vesayet dönemi başlamıştır

Eskişehir eski Valisi Yeniden Refah Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kadir Çalışıcı, AK Parti eski Tepebaşı Belediye Başkanı şimdilerde ise YRP’den Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Tacettin Sarıoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Dinç Biçer ve İl Başkanı Osman Mandacı, Şehir Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu. Uzun yıllar sonra ‘Nerede kalmıştık’ diyerek siyasete dönen, yarım kalan hikayeleri tamamlamak isteyen Çalışıcı ve Sarıoğlu, Eskişehir halkından büyük teveccüh gördüklerini söyledi. Odunpazarı adayı Biçer, Eskişehir’i milli görüş belediyeciliği ile tanıştırmaya hazırlandıklarını dile getirirken, İl Başkanı Mandacı ise Yeniden Refah Partisi’yle siyasetteki tüm dengeleri değiştirdiklerini söyledi. 

“Refah Partisi olmasaydı sandığa gitmeyecektim”

Tercihini neden Yeniden Refah Partisi’nden yana kullandığını açıklayan Çalışıcı, “Siyasetin teorisini çok iyi biliyorum. Pratiğini çok bilmiyorduk ama bulunduğumuz mülki idari mesleği siyasetçiyle dans eden bir meslek. Temsil ettiğiniz insanların hepsi siyasi ama siz siyasetçi değilsiniz. 22 yıldır iktidarda olan bir parti var. Siyaset bir müddet doğru dürüst işlese de bir süre sonra ranta dönüşüyor. Maalesef siyaset çok kirlendi. Muhalefet partilerinin çoğunda da bu var. Bu minvalde giderek insan ümitsizliğe kapılıyor. Ben de ümitsizlerden bir tanesiydim. Bu partilerin hiçbirinden olmaz, kurtuluş yok diye düşünüyordum. Yeni soluk ve ses yok derken Fatih Bey’le tanıştım. Bizi siyasete girmeye razı etti. Ben de inandım. Ahlaklı belediyecilik diye yeni bir slogan getirdiler. Ahlakı hem siyasetin merkezine hem de yönetimin merkezine koymak lazım. Fatih Bey’le uzun uzun sohbetler yaptıktan sonra, partinin kadrolarına baktıktan sonra dedim ‘bu benim beklentilerime uygun’. Yoksa geçen seçimlerde Yeniden Refah Partisi olmasaydı sandığa gitmeyecektim. Sandığa gitmem için bir sebep oldu. Oy vermek için seve seve gittim, vicdan rahatlığıyla da oy verebildim. Beni arayıp, ‘Sandığa gitmeyi düşünmüyorken Yeniden Refah Partisi’nden aday olduğunuzu duyduk, sandığa gitmek için bir gerekçemiz oldu’ diyorlar. Yeniden Refah Partisi siyasete yeni bir soluk, yeni bir ümit oldu. Ülkenin bu ümide ihtiyacı var. Bu ülkenin bir çıkışa ihtiyacı var. Arayış içinde olan kesimin umudu olacağına inanıyorum. Parti inandığım ve düşündüğüm noktaya geldi. Kanallarda konuşuluyor, yorumcular iyi yorumlar yapıyor ve halkın tepkisi çok güzel. İnşallah 2028’de iyi iş yapar diye düşünüyorum. Memlekete umut olur” ifadelerini kullandı. 

“Adaylarda projeler havada uçuşuyor” 

Çalışıcı açıklamalarına şöyle devam etti;

“Fatih Bey’le konuşmalarımızda bana hep, “Sayın valim sizin bilgi ve birikiminizden çok etkilendim. Sizin gibi isimler arayışındayım. Yarın hak vaki olduğunda tüm bilgi ve birikimimizle toprak olup gideceğiz. Buna nasıl razı oluyorsunuz’ dedi. Ben de Türkiye’de bu konuda çok muzdaribim. İnsan israfı çok fazla. Sağlığınız yerinizdeyse, zihni, bedeni ve ruhi sağlığınız yerindeyse yaş çok büyük bir avantaj. Yaşamadan tecrübe etmek mümkün değil. Adaylarda projeler havalarda uçuşuyor. Arkadaşların projelerini dinleyince benim de oy veresim geliyor. Onlara göre bir sorun kalmıyor. Eskişehir’i bir anda cennet yapıyorlar.” 

“Eskişehir’de Kadir Çalışıcı diye biri varmış demediler…”

Seçimde kaybedilmesi durumunda nasıl bir yol izleyeceğini anlatan Çalışıcı, “Belki milletvekili adayı ya da belediye başkan adayı olmam da Yeniden Refah Partisi bu çizgide devam ettiği sürece sürekli destek olurum. Siyaseti hak için Allah rızası için yapıyorsanız bu bir ibadettir. Siyaset sorun çözme sanatıdır. Siyaseti sorun çıkarma sanatı yapanlar var. Yeniden Refah’ın bulunduğu çizgide gideceğine inanıyorum. Fatih Bey bana genel başkan yardımcılığı teklif etti çok mutlu oldum ama teşekkür ettim. Ben liyakat arayan bir lider görmedim. Bu kadar parti kuruldu bir tanesi de ‘Eskişehir’de Kadir Çalışıcı diye biri varmış, fena da bir adam değilmiş’ diyen birini görmedim. Fatih bey bizzat bana ‘ Ben sizi tanımam ama bulunduğunuz şehirlerde bilgili, donanımlı, tecrübeli insan var mı dediğimde bana sizi önerdiler' dedi. Liyakata bakıyor. İyi idareci iyi elemanlarla çalışır. Belediye başkanı da böyle. En büyük proje adayın kendisi. İdarecilik şoförlüktür. Memleketin direksiyonunu veriyorsunuz.” dedi. 

“Bir sarılışları var ki…”

Adaylığının tanıtılması sonrası gelen tepkileri de yorumlayan Çalışıcı, “Pazarlardaki dönüş sandığa yansırsa ben yüzde 80 kazanıyorum. Pazarlar ölçüt mü değil. Bu kez oyum boşa gitmesin durumu farklı. İnsanların bakışı, elinizi sıkışı ‘Ben size oy vereceğim ya da vermeyeceğim’ diyor. İnsanlar duygulandırıyor beni. ‘Sizi özledik nerelerdesiniz’ diyorlar. Sahada çok çok iyi karşılandık. Elimi bir sıkışları ve sarılışları var ki görülmeye değer” diye konuştu. 

“Telefonla dahi hatırım sorulmadı”

AK Partili isimler tarafından 15 yıl boyunca telefon dahi almadığını dile getiren Yeniden Refah Partisi Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Tacettin Sarıoğlu, “AK Parti’den bir teklif geldi ve aktif siyasete başladım. Rabbim nasip etti belediye başkanlığı da yaptım. AK Parti’nin o günkü siyaseti benim düşüncelerime tam olarak uyuyordu. Ama AK Parti’nin bugünkü siyasetinin hiçbirinin altına imzamı atmam, yanında da olmam. 2009 yılında başkanlığım bittikten sonra siyasetten uzaktım ve 15 yıl bekledim. 15 yıl içinde AK Parti’den hiçbir kişi telefon ederek dahi hatrımı sormadı. Bundan dolayı kırıldım mı, ben beklentiler içerisinde falan değilim. Olsaydı iyi olurdu. Diğer siyasi partilerde bu gibi görevleri yapmış insanlara çok büyük teveccühler var, hala daha ilişkileri devam ediyor. Partinin önde gelen isimleri arasında sayılıyorlar. Ama ne yazık ki bizim ismimiz hiç telaffuz edilmedi. Benimle temas hiç kurulmadı. 2009’dan beri parti benimle araya ciddi bir duvar ördü. Toplantılara dahi davet edilmedim. Bu durumları partiye değil partiyi yönetenlere bağlıyorum. Onların hatasıydı diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Kumpasların, ayak oyunlarının olmadığı siyasetin keyfini yaşıyoruz”

Sarıoğlu şöyle devam etti;

“Tamamen siyasetten uzaklaşmış, siyaseti düşünmediğim bir anda bu seçimler vasıtasıyla önce Deva Partisi’nden ciddi bir teklif geldi. Ali Babacan evime kadar geldi. Sağlık nedenlerim gereği kabul etmedim. Birkaç gün sonra sayın valim (Kadir Çalışıcı) beni aradı. Her zaman görüşüyorduk zaten. Bana ‘Ben karar verdim Yeniden Refah Partisi’nden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oluyorum seni de Tepebaşı için düşünüyorum ne dersin’ dedi. Bende aynı şeyleri söyleyerek, “Sağlığım el vermiyor. Çok uzun bir süre de ara verdim. Beni lütfen hür generallikten ayırmayın’ dedim. Sadece tanışmak amacıyla birlikte Fatih Bey’le görüştük. 15 dakika sonra sayın valimle birbirimize baktık ve elimden tutarak, ‘Hadi nazlanma tut başkanın elini’ dedi. Benim adaylığa yeniden soyunmamın başlangıcı bu şekilde. Bunu yargıladım mı ya da pişmanlık duydum mu hayır. Biz Refah Partisi’nin içinde büyümüş, fikirleriyle yoğurulmuş insanlardık zaten. Kumpasların, ayak oyunlarının, iç çatışmaların olmadığı huzur ortamında siyaset yapmanın keyfini yaşıyoruz.”

“İman varsa imkân da vardır”

AK Partili isimlerden tepkiler aldığını söyleyen Sarıoğlu “Bu arada AK Parti’den birtakım tepkiler aldım. İhanetle suçlandım. 15 yıl telefon bile etmeyen, aramayan insanlar basının göstermiş olduğu ilgiyle birlikte üzerlerine düşen görevi yapmak adına geldiler, konuştular. Ancak ‘Ben artık Yeniden Refah Partisi’nin adayıyım. Çok teşekkür ederim ilginiz için deyip onları gönderdim’. Şu anda Yeniden Refah’ın adayı olarak sahada çalışıyorum. Sahada tepkiler gayet güzel. Siyasette gri tonlar yoktur. Ya siyahtır ya beyazdır özellikle seçim sonuçları açısından. Kazanmak da var kaybetmek de. Kazanırsak bizim için mutluluk ama kazanamazsak da hiçbir zaman için üzülmeyiz, çalışmalara devam ederiz. Siyaset uzun soluklu bir iştir. Bu partiye gönül vermiş insanlar olarak çalışırız. Aday tanıtım toplantımızdaki coşkuyu, kalabalığı, samimiyeti diğer partilerinkinde göremedim. İnsanlar tam bir ibadet aşkıyla bağlanmışlar. Bu harç nedir diye düşündüğümde bu inançtan başka bir şey değil. İman varsa imkân da vardır. Partinin gidişatı çok iyi, Türkiye’de ciddi bir yükseliş trendi içinde. Çaresizlere ve ‘ne yapacağız’ diye düşünenlere kapı açıldı. Eskişehir’de sonuçlar hem bizim hem partimizin lehine olur diye dua ediyoruz” dedi. 

“Kaybetme sebepleri biz olmayız”

AK Parti’nin, Yeniden Refah Partisi’nin aldığı oylar nedeniyle seçimi kaybetmesi durumuna dair Sarıoğlu, “Bu duruma dair ittifak seçeneği değerlendirilmiş. Ancak ittifak gerçekleşmedi. AK Parti zaten senelerdir kaybediyor. Vali beyin ya da benim çıkmamla kaybetmiyor ki. AK Parti Eskişehir’de 20 yıldan beri kaybediyor. Sorumluluk onlara ait” ifadelerini kullandı. 

“Nerede kalmıştık…”

Yollarına ‘Nerede kalmıştık’ diye başlamayı düşündüklerini söyleyen ve projelerine dair açıklamalarda bulunan Çalışıcı ve Sarıoğlu, “Eskişehir’in en büyük problemi kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşüm için belediyelerin bütçeleri yeterli değildir ancak dönüşümün başlaması, öncülüğün başlaması belediyelerin sorumluluğudur. Merkezi hükümet kentteki yapıları tanıyamaz, yapı stokunu bilemez. Eskişehir fay hattı üzerindeki bir şehir. Bunu illa merkezi hükümetten beklemek şart değil. Konya’da Kayseri’de bunun çok güzel örnekleri var. Belediye öncülüğünde belli bir adayı ele alıp emsal bir değişikle harikalar yaratmışlar. Merkezi hükümetten bir kuruş para almadan yaptılar bunu. İyi bir belediye tasarruf ederse, kaynakları iyi ve verimli kullanırsa her şeyi yapar” şeklinde konuştu. 

“25 yıldır Refah yoktu yine kazanamadınız”

Yeniden Refah Partisi Eskişehir İl Başkanı Osman Mandacı ise şöyle konuştu;

“Bize, ‘25 yıllık belediye var bunu almamız lazım. Siz aday çıkarırsanız burayı kazanamayız özellikle Büyükşehirle alakalı’ dediler. Biz de, ‘bununla alakalı elimizden gelen gayreti gösterdik’ dedik. Ama bir siyasi parti başka bir partinin adayı kazansın ya da kaybetsin diye kurulmuş bir yapı değildir. Biz ittifakı yapamadık, olmadı sonuçta. Sizin nasıl aday çıkarma hakkınız varsa bizim de hakkımız var. Dolayısıyla herkes adayını çıkartır, kimin kazanıp kaybedeceğine seçmen karar verir. 25 senedir biz Refah olarak yoktuk. Siz yine burayı kazanamadınız. Sayın valim ‘ülkede demokrasi kaldırıldı da bizim mi haberimiz yok’ dedi. Bu söz üzerine valimizi rahatsız edemediler. Ancak Tacettin başkanımıza üst düzey yöneticilerden tepkiler geldi”

Yeniden Refah Partisi’nin Eskişehir’deki teşkilatlanma durumundan da bahseden Mandacı, “Biz 2018’de Aralık ayında kurulduk. Kökümüz 1969 yılına dayanıyor. Kurulduğumuzda Saadet Partisi ile ‘milli görüşü biz temsil ediyoruz’ çekişmesi vardı. Milli görüşü kim en güzel temsil ediyor diye baktığımızda, geçtiğimiz seçimlerde Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’nın içinde olmasına rağmen kendi logomuz ve adaylarımızla 81 ilde 87 seçim bölgesinde kantara çıktık. Biz bu cesareti gösterdik. Biz ilkeli bir ittifak yapalım dedik ve 30 maddeyi ortaya koyduk. ‘Siz bunları yapacağınıza söz veriyorsanız, kamuoyunda bunu deklare ediyorsanız biz sizle ittifak yaparız’ dedik. Milli görüş, tarihinde hiçbir zaman için bir partinin şemsiyesi altında seçime girmedi. Logomuz illa vardı. Saadet Partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin listeleri ile girdi. Bizden sayı olarak fazla olabilirler ama biz helaliyle aldık, onların oyunun kaç olduğu belli değil. Bizim teveccühle alakalı en büyük kazancımız bu” dedi. 

“Siyasetteki dengeleri yeniden refah değiştirdi”

Mandacı konuşmasının devamında şunları söyledi;

“İl yönetimimizi kurduk. Hemen arkasından Odunpazarı ve Tepebaşı. Kadın kolları ve gençlik kolları bizim en güçlü kanatlarımız. Daha sonra taşralarda teşkilatlandık. Şu anda iki binin üzerinde üye sayısına sahibiz. Ayrıca üye yapıp da giremediklerimiz de var. Biz Cumhur İttifakı’na girince 60 bin üye silindi bizden. Bunu da çok zor toparladık. Genel başkanımız bunu çok güzel ifade etti, ‘Biz 60 sene sonra bir CHP zihniyetini yeniden ülkenin başına cumhurbaşkanı olmasına vesile olamayız’ dedi. Bizim aldığımız bir buçuk milyon oyu alıp öbür tarafa eklediğiniz zaman büyün dengeler altüst oluyor. Bu yüzden siyaset sahnesine çıktık ve hakikaten dengeleri değiştirdik. Türkiye siyasetinde de Eskişehir siyasetinde de dengeleri değiştirdik. Sayın Valime birinci sıra milletvekilliğini teklif ettik, kendisi de, ‘belediyede inşallah beraber çalışırız’ dedi. O dönemde de Valim bize çalıştı. Tahminlerimizin üzerinde bir teveccüh var. İnşallah bunun sandığa yansıyacağı kanaatimiz de var.”

“Eskişehir’e milli görüş belediyeciliğini tattırmak için çalışacağız”

Yeniden Refah Partisi Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Dinç Biçer ise “Sayın valim ve Tacettin başkanımla birlikte yeni hizmetler yapacağımıza eminim. Onlarla birlikte bu yolu yürümekten şeref ve onur duyuyorum. 2018 yılında genel başkanımız ‘ülkemize yapılan hizmetleri yeterli görmüyoruz’ dedi ve yola çıktık. Odunpazarı’nda binlerce el sıktık. Milli görüş, Yeniden Refah Partisi sadece siyasi partiden ibaret değildir hayat felsefesidir. Şehrimize, Odunpazarı’na güzel hizmetler yapmak için yola çıktık. Bizler Eskişehir’e milli görüş belediyeciliğini tattırmak için elimizden geleni yapacağız, çalışacağız” dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi