Yulaf sütü yulaf ezmesi ve suyun karıştırılmasıyla yapılan bir bitkisel süt türüdür. Yulaf lif, protein ve B vitaminleri açısından zengin bir tahıl olduğundan yulaf sütü de bu besinleri içermektedir. Yulaf sütü aslında süt içermeyen, vegan dostu bir süt ikamesi olmuş ve son zamanlarda hayvansal süt ürünlerinin yerini sıklıkla alarak popülerlik kazanmıştır. Fakat diğer sütlere göre bitkisel süt ürünleri marketlerde ücret olarak farklıdır ve her keseye uygun olmayabilir. Bu nedenle evde yulaf sütü yapmak çok daha uygun fiyata gelmektedir. 

Yulaf sütü yapmak için çok az malzemeye ve basit bir işleme ihtiyacınız var. İşte evde yulaf sütü yapmanın adım adım bir tarifi…

Malzemeler;

1 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı sıcak su
3 su bardağı ılık su

Yapılışı;

Yulaf ezmesini ve 1 su bardağı sıcak suyu ağzı kapanabilecek bir kaba alın. Sıcak suda ortalama 15-20 dakika yulafı bekletin. Ardından iyice şişmiş yulaf içerisine 3 su bardağı da oda sıcaklığında su koyarak karışımı mutfak robotu ile iyice sıvı kıvama getirin.

Ardından hiç beklemeden bir süzgeç yardımıyla sıvı hale getirdiğiniz karışımı bir kavanoz ya da şişe içerisine süzün. Sütünüzü hemen kullanabilirsiniz. Kalanı da buzdolabında bekletmeniz önerilir ve ortalama 1-2 gün içerisinde tüketmeniz faydalı olacaktır. Aksi durumda bozulabilir nitekim hiçbir katkı maddesi içermediği için tüketim süresi oldukça kısadır. 

Dilerseniz yarım su bardağı yulaf ezmesi ile yarı yarıya ölçeklerle daha az süt elde edebilir ve daha hızlı tüketebilirsiniz.
Yulaf sütü kahvaltıda kahveye veya çayın içine eklenebilir. Ayrıca smoothie'ler, yulaf lapası, hamur işleri ve kekler gibi çeşitli tariflerde kullanılabilir.
Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi