Şeker Fabrikası gibi çok önemli kurumla ilgili defalarca gazetemizde haber yaptık, köşelerimizden orada yaşanan sıkıntılar ile ilgili görüşleri dile getirdik, çözüm önerilerinde bulunduk. Şeker Fabrikası bu ülkenin ve Eskişehir’in milli meselesidir aslında…

 Bir dönem özelleştirme  kapsamına da alınan ancak  gerçekleştirilemeyen işlemler olduğunu biliyoruz.  Peki Şeker Fabrikası özelleşmeli mi? Diğer örneklerine baktığınızda ve Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası olarak değerlendirdiğinizde kesinlikle yazık olur diyebileceğimiz bir durum olur. Hele Şeker Makine gibi fabrika yapan fabrikanın böyle bir anlayışla elden çıkarılması kabul edilebilir bir şey değil. O halde yapılması gerekenler belli. Eskişehir ekonomisi içinde yıllık 500 milyon TL’ye yakın bir katma değer üreten Şeker Fabrikası’nın özellikle Şeker Makine Fabrikası’nın çözüm bekleyen acil sorunlarına el atılması, ciddi bir rehabilitasyon ve restorasyon gerçekleştirilmesi hem Türkiye’ye hem de Eskişehir’e önemli kazanımlar sağlayacaktır. Yapılacaklar bir lütuf değil zorunlu ihtiyaçtır.

+++

UMUT VERİCİ GELİŞMELER

Bu konuda son dönemde Şeker Fabrikası ve Şeker Makine ile ilgili umut verici gelişmeler yaşanıyor. Önce Kültür ve Turizm Bakanı aynı zamanda Eskişehir Milletvekili Sayın Nabi Avcı referandum öncesi  milletvekilleri ve AK Parti Teşkilatları ile Şeker Fabrikası’nı ziyaret edip sorunları ve çözüm önerilerini birinci ağızdan dinledikten sonra “Sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız. Şeker Fabrikası’nın sorunlarının çözümü için milletvekili Emine Nur Günay Hanım gereğini yapacaktır. Tuttuğunu kopartacaktır, sorunlarla birinci elden ilgilenecektir” dedi. İkinci umut verici gelişme ise Vali Azmi Çelik’in Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Meydanlı’yı ve Eskişehir Şeker Makine Fabrikası Müdürü Yaşar Özüdoğru’yu ziyaret etmesi oldu. Vali Çelik ziyarette, “Üreticisiyle, çalışanlarıyla ülke ekonomisine sağladığı katkıyla önemli bir görev, yerine getirilmiş oluyor. İnşallah nice senelere daha güçlü, daha verimli hizmetlere öncülük ederek yoluna devam etmesini arzu ediyoruz” demiş.

Elbette Sayın Çelik’in ziyareti sebepsiz değil… Bunları Şeker Fabrikası adına umut verici gelişmeler olarak değerlendiriyorum.

+++

KİŞİSEL KAYGIYA YER YOK…

Şeker Fabrikası ve Şeker Makine ile ilgili olarak yazdıklarımızın içinde kişisel kaygılarımız yok. Söylediklerimiz ve yazdıklarımız bu kentin insanları ve değerlerinden başka bir  kaygı içermiyor. Kişisel hesaplara girmeden bu şehrin bir değerinin ayağa kalkmasına katkımız olursa mutlu oluruz. Çünkü Şeker Fabrikası gibi bir asra yaklaşan kurumları bu kadar uzun soluklu kurmak ve yaşatmak öyle kolay işler değil. Bir büyük birikim ve hem kent, hem de ülke ekonomisine her zaman artı bir değer katan kurumların korunması adına herkesin taşın altına elini sokmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ülke de bu şehir de hepimizin. Ülkemiz ve şehrimiz kazandığında sadece biz değil insanlarımız, çocuklarımız ve geleceğimiz kazanacaktır. Ne ‘vur abalıya’ demek yakışır, ne de ‘ver kurtul, sat kurtul’ demekle sorunlar çözümlenmiş olur...