Emekli banka müdürü olan Arif Tüysüz, Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Cihanşarlı köyünde safran yetiştirme kararı aldı. 9 yıllık çiftçilik deneyimine sahip Tüysüz, 5 dönüm alana 80 bin safran soğanı ekti ve bu sonbahar itibariyle hasat dönemine girdi. Tüysüz, dönüm başına 300 gram verim hedefliyor.
3 bin 500 yıllık geçmişi olan ve Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan safranın yetiştirilmesinde büyük bir dikkat gerekiyor. Osmanlı döneminden bu yana önemini koruyan safran, aynı zamanda birçok hastalığa iyi geliyor ve "mutluluk iksiri" olarak da biliniyor.
İHA'ya konuşan Tüysüz, "Banka müdürüydüm, emekli olduktan sonra tarımla uğraşmaya başladım. Çeşitli ürünler ektim. Bu kez Safranbolu'da yetişen safranı memleketimizde denemeye karar verdik. İki yıl geçti, ilk yıl yağışların azlığı nedeniyle istenen verimi elde edemedik. Ama bu sene verim çok iyi. İnternet üzerinden satış yapıyoruz, kilogramı 600 bin liraya kadar çıkabiliyor" dedi.
Arif Tüysüz, 5 dönüm alandaki ürünlerden dönüm başına ortalama 300 gram ürün beklediklerini kaydetti.
Tüysüz şöyle devam etti;
“Safran, uzak doğu mutfağında, Suriye, Irak ve Arap ülkelerinde kullanılıyor. Yemeklerle birlikte kimya sanayiinde de kullanılıyor. Safranın bir gramı bir ton suyu renklendirebiliyor. Yozgat'ta ilk kez 5 dönüm gibi büyük bir alana ekim yaptık. En çok otla mücadele etmek zorunda kaldık. İlaç yoktu, çapayla mücadele ettik. Su azdı, yağmuru bekliyoruz”
Safran ne işe yarar?
1. Safran sadece renk ve tat verme özellikleriyle değil, aynı zamanda sağlık üzerindeki muazzam faydalarıyla da tanınır. İçeriğinde bol antioksidan bulunduran safran hücreleri stresli faktörlere karşı koruyucu etki gösterir.
2. Yaşla birlikte görülen zihinsel bozuklukları önleme ve tedavi etme konusunda etkili olan safran beynin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. İltihapla mücadele eden özellikleri de bu baharatın bir başka önemli yararıdır.
3. Ayrıca bellek kaybı sorununu gidermede ve hafızayı güçlendirmede de etkilidir. Cinsel yaşamın kalitesini hem erkeklerde hem de kadınlarda artırırken, astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavi sürecinde de yardımcı olur.
4. Safranın kanserle mücadelede önemli bir silah olduğunu da unutmayın. Kanserli tümörlerin yayılmasını engelleyen ve küçülmesine yardımcı olan antikanserojen özelliğe sahiptir.
5. Bu değerli baharatın rahatlatıcı kokusunun da üzerinde durulması gereken bir diğer yararı var. Ayrıca sindirim bozukluklarının tedavisinde ve peptik ülserin tedavisinde etkili olabilir. İştah açıcı özelliği kilo almak isteyenler için genellikle diyet listelerine eklenir.
6. Safranın sağlık etkileri ağızdan başlar. Diş etlerini güçlendirir ve ağrıları azaltır. Yine aynı zamanda cilt lekelerini azaltır ve cildin parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
7. En son olarak safranın cildi güneşin zararlarına karşı koruma ve yaşlanmayı önleme yeteneği dikkat çekicidir. Kısacası bu küçük ancak güçlü baharat çok sayıda sağlık sorununa karşı doğal ve etkili bir çözüm sunuyor.