Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti grubu üyeleri tarafından, Büyükşehir Belediye binası önünde yapılan açıklamada “ESKİ Genel Müdürlüğü Plan Bütçe Komisyonu’nda müzakere edilen ve imza altına alınan, komisyondan geldiği gibi mecliste onaylanan fiyat tarifeleri ile şu an yürürlükte olan tarifeler arasında vahim farklılıklar bulunduğuna dair kuvvetli şüphelerimiz ve somut bulgularımız oluşmuştur” denildi.
AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ahmet Dönmez, Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Özellikle, ESKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde 2026 yılı itibarıyla uygulanmaya başlanan "Hizmetler ve Teminatlar" ile "Yaptırımlar" tarifelerine ilişkin;
* Meclis ve komisyon aşamalarında kabul edilen içerikten farklı olarak, bazı kalemlerde yaklaşık %48,5 oranında fahiş bir artış yapıldığı, bu usulsüz rakamların web sitesine girildiği ve vatandaşa yansıtıldığı,
* Söz konusu tarifelerin yer aldığı belge sayfalarının, meclis iradesi dışında sonradan değişikliğe uğramış olabileceğine dair güçlü emareler bulunduğu,
* Resmi evrak taleplerimize ancak 2. günde cevap verilmesi ve paylaşılan belgelerde görülen maddi hatalar, evrakların aslına uygun olmayan bir biçimde yeniden düzenlendiği kanaatini güçlendirmektedir.
Bu şüphelerimizi destekleyen en somut husus ise Komisyon Kararı dosyasındaki dikkat çekici tutarsızlıklardır. Karar metninin genelinde ve "Su ve Atıksu Tarifesi" gibi diğer sayfalarda tüm komisyon üyelerinin (8 kişi) tam imzası ve parafı bulunurken; fiyatların %48,5 oranında artırıldığı kritik sayfalarda paraf sayısının 5’e düşmesi ve imza düzeninin bozulmuş olması, bu sayfaların "sonradan ihdas edildiği" yönünde açık bir emaredir.
Belediye meclisleri, yerel demokrasinin en temel karar organıdır. Meclis tarafından alınan kararların sonradan değiştirilmesi ya da kayıtlarla çelişen şekilde yürürlüğe konulması ihtimali dahi kabul edilemez bir durumdur”
Dönmez şöyle devam etti;
“Bu çerçevede meclis ve komisyonlarda kabul edilen ıslak imzalı asıl karar metinleri ile şu an web sitesindeki ve uygulamadaki tarifelerin ivedilikle karşılaştırılması, kararların Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerindeki tüm log kayıtlarının ve geçmişe dönük işlem hareketlerinin bağımsız bir şekilde incelenmesi, belgeler üzerinde bir tahrifat veya usulsüz bir müdahale söz konusu ise sorumluların vakit kaybetmeksizin tespit edilmesi, vatandaşlarımızdan meclis kararına aykırı şekilde tahsil edilen haksız bedeller varsa bunların iade süreciyle ilgili takvimin açıklanması gerekmektedir.
Bizler, kamu adına görev yapan meclis üyeleri olarak; şeffaflık ve hukukun üstünlüğü ilkeleri gereği, Eskişehir halkının tek bir kuruşunun dahi hesabını sormaya devam edeceğiz”










