Tepebaşı Belediyesi tarafından Kızılinler Mahallesi’nde ata tohumu ile yetiştirilen bal kabağının tanınırlığının artırılması amacıyla düzenlenen Kızılinler Bal Kabağı Panayırı’nın bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek. Coğrafi işaretli ürünler arasına giren Kızılinler bal kabağının gastronomideki yerini vurgulamak, markalaştırmak, yaygınlaştırmak amacıyla Tepebaşı Belediyesi Mutfak Atölyesi’nde eğitim ve uygulama atölyesi düzenlendi. Eskişehir Aşçılar Derneği iş birliği ile düzenlenen etkinliğe Kızılinler Mahallesi’nde ata tohumundan bal kabağı üretimi yapan 11 kadın, şefler; Kemal Kaya, Eyüp Köse, Mehmet Akbaba, Fatih Akbaba, Fatih Önpeker, Ziya Demir, Fatmagül Sağlısal, Ahmet Turan Etli, akademisyenlerden Dr. Emel Akay ve Öğretim Görevlisi Burcu Yılmaz katıldı.
Panayırda vatandaşlara sunacaklar
Kırsal kalkınmanın gelişimi açısından önemli bir iş birliğine sahne olan etkinlikte; Eskişehir Aşçılar Derneği, Anadolu Üniversitesi Gastronomi Bölümü ve Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü gerçekleştirdikleri ortak çalışma ile katma değerli ürün yaratma ve ürün çeşitliğinin arttırılması ve gastronomik değerlerin korunması açısından önemli konular işlendi. Atölyeye katılan kadınlar, bal kabağının gastronomideki yeri, farklı uygulama teknikleri ve lezzet çeşitliliğin arttırılması açısından şeflerden önemli bilgiler ve tüyolar aldı. Üretici kadınlar, bal kabağının ekiminden hasadına, tarladan sofraya sürecine kadar takip ettikleri ürünleri Mutfak Atölyesi’nde lezzetli ürünlere dönüştürdü. Kadınlar, atölyede öğrendikleri bilgiler ile yapacakları lezzetleri 26 Ekim Pazar günü gerçekleşecek 3. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı’nda vatandaşlara sunma imkanı bulacak.
“Şeflerimize ve mahalle sakinlerine teşekkür ederim”
Verilen eğitim ve uygulama atölyesi ile ilgili konuşan Eskişehir Aşçılar Derneği Başkan Vekili Ahmet Turan Etli: “Sevgili Tepebaşı Belediye başkanımız Ahmet Ataç önderliğinde bal kabağını tarladan ekip soframıza kadar gastronomimize neler kazandırdığını burada anlattık. Kızılinler’den gelen ablalarımıza, kardeşlerimize güzel bir çorba ikram ettik. Şeflerimize ve mahalle sakinlerimize teşekkür ediyoruz. Coğrafi işaret alan bal kabağını tanıtmak adına projelerimiz var. Bal kabağı ile yapılacak 7 çeşit ürün üzerinde çalışıyoruz. Bunu ileriki günlerde yapacağımız lansmanda tanıtacağız. Kızılinler bal kabağını öne çıkarmak için çalışmalar yapacağız.” ifadelerini kullandı.
“Bal kabağı ile sadece çorba yapılamaz”
Şef Mehmet Akbaba: “Yöresel ürünleri faydalı mutfak olarak taşımak istiyoruz. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’ne de teşekkür ediyorum. Yöresel olan bal kabağımızı faydalı mutfak tarzında yöresinde çıkan alıç meyvesiyle birlikte eşleştirerek çorba yaptık. Kabağı bir humus misali bir ezme misali ürünlere başlangıç olarak tasarlamak istiyoruz. Yerel yetiştiricilerimize de bunu aktarmak istiyoruz. Bal kabağı ile sadece çorba yapılamaz. Tadımlık ürünler yapabiliriz. Bir steak etin altına kullanabiliriz. Bir vegan yemeği olarak ana yemek, ara sıcak olarak tasarlanabilir. ” diye konuştu.
“Güzel bir etkinlik oldu”
Misafir Şef Sevilay Akbaba: “Eskişehir’de doğrum büyüdüm. Antalya’ya gittim ve tekrar memleketime döndüm. Eşimle beraber kadınlara meslek adına olabilecek yenilikleri, farklılıkları o yörelerden bu yörelere taşımak istedik. Kadınlara neleri yapabileceklerini göstermek adına güzel bir etkinlik oldu.” dedi.
“Daha fazla çeşitlendirilebilinir”
Eğitmen Şef Eyüp Köse, katılımcılara bal kabağı ile bir kurabiye tarifi verdiğini anlatarak: “Burada Tepebaşı öncülüğünde Tepebaşı Mutfak Atölyesi’nde bal kabağı temalı ürünler yaptık. Şekli ile bal kabağına benzeyen bir kurabiye yaptık. Yanında şifa dolu bir çorba yaptık. Emekçi kadınlarımızla buluştuk, istişare yaptık. Onların ne kadar değerli bir iş yaptığının farkına vardık. Çok keyifli bir gündü, emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bal kabağından sadece tatlı değil tuzlu ürünler de yapılabilir. Bal kabağının kabuğunu ve çekirdeğini de es geçmemek gerekiyor. Eskişehir’in köylerinde bal kabağından gözleme bile yapılıyor. Bal kabağından şurup yapılabilir. Bunu daha da fazla çeşitlendirebiliriz.
“Bizim için önemli bir eğitim oldu”
Mahalle sakinlerinden Fatma Sena Demircan: “Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen atölyede şeflerimizle birlikte bal kabağını nerelerde kullanırız, nelere dikkat etmeliyiz, püf noktalar nelerdir bunları öğrendik. Gerçekten bizim için önemli bir eğitim oldu. Şeflerimizin verdiği bilgiler için çok teşekkür ederiz.” dedi.
“Nasıl çeşitlendirebileceğimizi öğrendik”
Yurdanur Tuna: “Tepebaşı Belediyesi’ne bize verdiği bu güzel etkinlik için teşekkür ederiz. Mahallemizin bal kabağı ile neler yapılabilir, daha güzel nasıl değerlendirilebilir bunu öğrendik.” diye konuştu.
Müzeyyen Akkaş: “Yetiştirdiğimiz bal kabağını nasıl çeşitlendirebiliriz onları gördük. Bu etkinlik için Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkür ederiz.” dedi.
“Kendimi şanslı hissediyorum”
Hayriye Can: “Bu etkinliğe yetiştirdiğimiz bal kabağı ile neler yapabilirizi öğrenmek, kendimize bir şeyler katabilmek için geldik. Şeflerimiz bize çorba ve kurabiye tariflerini gösterdiler. Kendimi şanslı hissediyorum. Kabağın daha çok tatlılarla çeşit olacağını düşünüyordum. Ama farklı ürünlerle birleştirilerek tuzlu çeşitleri de yapılabilirmiş bunu öğrendim. Kabağın çok ince detayları varmış. Bunları öğrenmiş olmak çeşitliliğimizi artırmak adına büyük bir katkı sağladı.” ifadelerini kullandı.
“Coğrafi işareti aldığımız için çok memnunuz”
Nezire Can: “Bal kabağını doğduğumdan beri üretiyoruz. Babalarımızdan, dedelerimizden ata tohumundan bal kabağı üretiyoruz. Toptan satış yapıyoruz. Bal kabağının coğrafi işaret almasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu düzenlenen etkinlikten dolayı da Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Beyhan Akıncı: “Gelin olarak geldim ve 30 senedir bal kabağı yetiştiriyorum. Coğrafi işareti aldığımız için çok memnunuz. Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkür ederim” dedi.
Kızılinler mahallesi sakinleri kadınları 26 Ekim Pazar günü 12.00-16.00 saatleri arasında düzenlenecek 3. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı’na tüm Eskişehirlileri davet etti.