Bankaların pos cihazı kullanımıyla ilgili artan komisyon oranları, esnafı farklı bir yaklaşıma sevk ediyor. Bakkal gibi küçük işletmelerden tutun da kuaför ve fotoğrafçılara kadar birçok esnaf, kredi kartı kullanımında yeni bir tarife belirlemeye başladı. Genellikle nakit veya IBAN ile yapılan ödemelerde düşük ücret talep eden esnaf, kredi kartı kullanımında ise yüzde 10 ila 30 arasında değişen komisyonlar uyguluyor. Bu farklılığı da müşterilere ‘nakit-kartlı ödeme’ tarifeleriyle duyuruyor.

Fiyat farklılıkları dikkat çekiyor 

Örneğin, Eskişehir Hamamyolu’nda bir mağazada tişörtlerin fiyatı nakit ödemede 100 TL iken, kredi kartıyla ödeme yapıldığında bu fiyat 110 TL'ye yükseliyor. Benzer şekilde, başka bir mağazada ise 120 TL'lik bir ürünün kredi kartı ile ödenmesi halinde fiyatı 135 TL'ye çıkıyor. Bazı ürünlerde ise 200 TL olan fiyat, kredi kartı kullanımında 220 TL olarak belirleniyor.

Esnafın şikayeti: Karlar bankalara gidiyor 

Kanunen esnafın kredi kartı kullanımında farklı ücret talep etmesi yasak olsa da esnaflar bu durumun maliyetlerini artırdığını belirtiyor. Birçok esnaf, bankalara yüksek komisyonlar ödediklerini ve kar marjlarının bu şekilde azaldığını ifade ediyor. Bir mağaza işletmecisi, bankaların ödemeleri 45 gün sonra yapması durumunda ekstra yüzde 5 komisyon aldığını dile getirerek “Dün sattığımız üründen tek bir işlemde bin 100 TL komisyon alındı. Ürün maliyetleri zaten yüksek, düşük kar marjlarıyla çalışıyoruz. Ancak kazancımızın bir kısmını da bankalara veriyoruz” diye dert yanıyor. 

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı