Eskişehir Valisi Sayın Hüseyin AKSOY,  15-22 Nisan Turizm Haftası  mesajında sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal zenginliği daha iyi değerlendiren Eskişehir’e her yıl gelen turist sayısının artığını belirttikten sonra, “Eskişehirlilerin ve yatırımcılarımızın beklentilerini dikkate alarak daha nitelikli ve sürdürülebilir turizm etkinlikleri ve yatırımlarıyla önemli avantajları elinde bulunduran Eskişehir'in turizm alanında önemli bir konuma sahip olacağını düşünüyorum. " ifadelerini kullandı.

           Ayrıca Sayın AKSOY, Valiliğin, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin yürütmüş olduğu çalışmalarla ilin turizm sektörünün daha ileri seviyelere taşınması noktasında çalışmaların devam ettiğini de kamuoyu ile paylaştı.

          Tüm dünyada  turizm için doğal çevre, tarihi ve kültürel miras birlikte düşünülüyor. Nitekim sürdürülebilir turizm, 1992’deki BM Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonra oluşturulmuş,   Yerel Gündem 21’in ve 2003 ‘ teki BM, Johannesburg Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı’nın, temel konularından biri ”Doğal Çevre” olmadan Turizmin olmayacağı, temel bir gerçek olarak gündemdeki yerini almıştır.

                Eskişehir' deki, ilgili kurum/kuruluşlar ve halkımız da kentte sürdürülebilir turizm için elini taşın altına koymalıdır. Çünkü sürdürülebilir turizm, geleceğini korumak amacıyla turizmin doğal çevreye ve yerel halk kültürüne verebileceği zararları, en aza indiren, bölge ekonomisine yapacağı katkıyı en üst düzeye çıkaran uygulamalardır.
          Sayın Prof. Dr. Nedim ÜNAL’ la bir sohbette, Eskişehir Turizmi de konu edildi. Eskişehir için düşündüğü bir veya iki gece 3 günlük, “KURULUŞTAN KURTULUŞA: TARİH YOLU PROJESİ” den bahsetti. 

            Sohbette konu olan, TARİH YOLU PROJESİ’ ne göre Ankara tarafından Eskişehir’ e gelenler, önce Hortu( Nasrettin Hoca)’ya uğrarlar, oradan, Pesinus, Balık Damına geçilir, Balık Damından, Sivrihisar’daki, Ulu Camii ve diğer tarihi doku ziyaret edilir. Öğlen yemeği burada yenilir. Öğleden sonra, Yunus Emre’ye, geçilir ve Mihalıççık, Bozan, Alpu üzerinden Eskişehir’e dönülür.

             2. gün ise Eskişehir, Odunpazarı ve Karacahisar geçilir ve Eskişehir’de 2. Gece konaklama yapılır. Sabah, Sücaettin Veli’ye doğru yola çıkılır, Seyyid Battalgazi ziyaretini takiben, Frig Vadisine geçilir, öğlen yemeği Çifteler Sakarbaşı’nda yapılır ve akşam üzeri Eskişehir’e dönülür.

                İstanbul ve Bursa tarafından gelenler için, program aksi istikamette yapılır.

                 Bu projenin, hayata geçmesi için de Ankara ve İstanbul tarafında, (Günyüzü ve Söğüt kavşaklarına)5x10 metre çaplarında, gezinti yerlerinin işaretlendiği, TARİH YOLU LEVHALARI konmalı. Tanıtım broşürleri, hazırlanmalı.  Sakarbaşı’na, Sakarya Muharebesini ifade edecek etkili bir abide dikilmeli. Rehberler, yetiştirilmelidir.

                 Eskişehir Turizmi ile ilgili, aynı önerinin bir benzeri de geçmiş yıllarda, Eskişehir’ e, ziyarette bulunan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım makineleri Bölüm Başkanlarından Sayın Prof Dr. Ediz ULUSOY da yapmıştı.

              Sayın ULUSOY’ la Yazılıkaya’ya yaptığımız birlikte ziyaretlerde  turistlerin, zorunlu ihtiyaçlarını giderebileceği yeteri kadar ne tuvalet ne de sosyal bir tesis vardı.   Ticaret Odası tarafından yapılan tesis, bugün açık mı bilinmez ama o yıllarda kapalıydı. Bu durum mevcut tesisleri bile turizmin hizmetine sunamadığımızın da bir tesciliydi.

                Aslında yıllardır, Eskişehir’de turizm, özellikle de Yazılıkaya hakkında çok şey söylendi. Hatta hayali projeler de üretildi. Ancak bir adım yol alınamadı. Proje, söylemler ve vaatler sözde kaldı. 

                Eskişehir, Kütahya ve Afyon illerindeki ilgililer kendi aralarında, “Frig Vadisi" ile ilgili toplantılar yaptılar. Frig Vadisi’nin turizme açılacağı, hep söyledi. Bu söylemler ve alınan kararlar da arzu edilen boyutta bir türlü hayata geçirilemedi.

              Eskişehir’ de çok yönlü bir “Turizm Mastır Plan” yapılmalıdır. Çünkü Eskişehir’deki turizmle ilgili gelişmelerin hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için,  bölge için, yapılacak bir “Turizm Master Plan”, yerli ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır.

                 Eskişehir’de yapılacak Turizm Mastır Planı, doğa, doğal çevre, kültürel ve tarihi miras yanında, ulaşım ve konaklama imkânları ve halkımızın turizmle ilgili, eğitimini de içermelidir. Özellikle de taşıt güzergâhları mutlaka yer almalı, ulaşım yolları da ayrıntılı bir şekilde gösterilmeli, konaklama yerleri de isim isim gösterilmelidir. Her yıl yapılacak yenilikler ve oluşan gelişmeler de Turizm Mastır Planına eklenmelidir.

             Eskişehir’ de sürdürebilir turizmin ivme kazanması için, kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütlerine,  Büyükşehir ve ilçe belediyelerine özellikle de halkımıza, ciddi görevler düşüyor. Çünkü turizm,  bacasız fabrika ve kalkınmanın da lokomotifidir.