Albayrak’tan Ünlüce’ye: Kadrolarını yenilemeli Albayrak’tan Ünlüce’ye: Kadrolarını yenilemeli

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Eskişehir’de AK Parti, Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçeler Odunpazarı ve Tepebaş’nın yanı sıra, AK Parti’nin kalesi olarak gördüğü Beylikova ve Sivrihisar gibi ilçeleri de kaybetti. Türkiye genelinde benzer sonuçların yaşandığı 31 Mart yerel seçimlerinde muhalefetin başarısı dünya basınında da geniş yankı buldu. AK Parti adına beklenenden daha farklı gerçekleşen seçim sonuçlarını AK Parti Eskişehir eski il başkanlarına sorduk, başkanların değerlendirmeleri haberimizde. 

Mesajı aldık halkla daha iç içe olunmalı

AK Parti Eskişehir kurucu İl Başkanı Osman Yüksel, 31 Mart yerel seçimlerini değerlendirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Adaylarımız da teşkilatımız da gerçekten çok uyumlu çalışma içerisindeydi. Çok da doğru adaylarla çıktık ama tabi ki bu Türkiye genelinde birkaç sorunlar vardı, halktan da bize bir ders verildi Türkiye genelinde. Bu mesajı da biz aldık, halkla daha iç içe olmamız gerektiğine inanıyoruz. Bizim kuruculuk aşkı hala içimizde. Biz de seçim esnasında da hiçbir makam mevki olmadan gece gündüz koşturduk. Bir dahaki seçimlere kadar inşallah partimiz ilk günkü kuruluş aşkıyla tekrar yola çıkacak.

Halkın refahı mutluluğu için çalışmamız gerekiyor

Bundan sonraki süreçte nasıl ilerlenmesi gerektiği ile ilgili konuşan Yüksel, “İlk günden bu yana işimi gücümü her şeyimizi bir tarafa bıraktım, aşkla koşturdum. Bu şekilde olması gerekiyor. Şimdi siyasette bulunan teşkilat mensuplarından tutun bütün baştaki insanlara kadar halkın refahı mutluluğu için çalışmamız gerekiyor biz buna inanıyoruz. Ben bütün gönüllere değmeye çalışıyorum elimden geldiği kadar. Tabi bir makam olmadığı için de… Bir makam olsa daha farklı olur Eskişehir için tabi. Gönüllere değmeye çalışıyoruz, halk da bunu bekliyor. İnsanlar bir kardeş, kapısını çalacağı bir insan arıyor. Bu seçimde de biz bunu yakaladık aslında ama tabi emeklilerin durumu var, sıkıntılar yaşandı, ekonomik ve global sıkıntılar zaten bunlar bunları aşmamız gerekiyor. İnşallah bu dönem içerisinde bunlar aşılacak. İyi bir il başkanımız var onlarla birlikteyiz, milletvekillerimiz de hepsi kenetlenmiş durumda inşallah güzel sonuç alacağız bundan sonraki seçimler için. Eskişehir’de de belki halktan kopukluk biraz olmuş olabilir, Eskişehir’de de biraz buna ihtiyaç olduğuna inanıyorum”

Üç aylık beş aylık çalışma ile başarı olmaz

AK Parti eski il başkanlarından Dündar Ünlü ise seçim sonucu yorumunda şu ifadelere yer verdi, “Bizde olmayan merkez belediyelerde 3 yıllık veya 5 yıllık bir stratejik plan koymak lazım. O süreç içerisinde çalışmak lazım ki, seçim zamanına geldiğimizde iddialı olabilelim. Yoksa böyle bir strateji ve çalışmayı ortaya koymadan 60 günlük bir seçim kampanyası ile, mevcut birisi kesintisiz 15, birisi 25 ve birisi kesintisiz 10 yıllık bir mirasın üzerine gelen adaylarla belediyelerle mücadele edemeyiz. Ben adaylardan ziyade öncelikle bu belediyeleri alabilmek için 3 veya 5 yıllık bir stratejik plan program çerçevesinde çalışmak lazım ki iddialı olunabilsin diye düşünüyorum. Bunun dışında böyle bir strateji olmadan 60 günlük, üç aylık, beş aylık çalışmalarla başarı olmaz. Merkez de dahil tüm ilçelere geniş bakılması lazım, öyle yol yürünmesi lazım. İddialı olabilmek için 3yıllık 5 yıllık bir çalışma yapılması gerekiyor, böyle bir çalışma yapılmadığı taktirde iddialı olunabileceğini ben düşünmüyorum” 

Yanlış bir strateji uygulanmış demektir

Daha önce AK Parti’de olan ve kaybedilen Sivrihisar ve Beylikova belediye başkanlıkları ile ilgili olarak ise Ünlü,” Oralarda adaylarla ilgili bir çalışma yapılmış olması gerekirdi, o adaylarla kazanılabiliyor mu, kazanılamıyor mu çalışması yapılmalıydı. Adaylar dolayı kaybedildiyse, mevcut adayların orada bırakılması gerekiyordu. Adaylardan dolayı kaybedildi ise orada yanlış bir strateji uygulanmış demektir” 

Seçim sonuçları yerelden ziyade daha büyük ölçekli okunmalı

AK Parti Eskişehir eski İl Başkanı Zihni Çalışkan, “Aslında normal bir seçim süreci yaşanmış olsa bunu adaylar ve şehirdeki seçim süreci ile alakalı bir değerlendirmeye tabi tutmak mümkün olabilirdi. Ancak tüm Türkiye’de benzer sonuçlar çıktığından dolayı Eskişehir’e özel bir değerlendirme yapılabileceği kanaatinde değilim, ‘Arkadaşlar yeterince çalıştı çalışmadı, adaylar doğruydu değildi’ söylemi ve durumu bu ortamda mümkün olmaz. Bu seçim sonucunu yerelden ziyade daha büyük ölçekli okumak gerektiği kanaatindeyim. Birçok yerde benzer başarısız sonuçlar ortaya çıktı. Ekonomik zorluklar, Türkiye ve Dünya’nın içinden geçtiği ekonomik zorluklar, bazı yerlerde çıtanın farklı açılmış olması, farklı oy oranlarının daha aşağıda olması tabi ki adaylarla alakalı olabilir ama genel itibari ile Dünya ve Türkiye’nin içinden geçtiği konjonktürel süreç etkili oldu.

Beylikova ve Sivrihisar’da mevcut adaylar yerinde kalmalıydı 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçelerin yanı sıra Beylikova ve Sivrihisar gibi ilçelerin kaybedilmesini Çalışkan şu şekilde yorumladı, “Mevcut belediye başkanları yerinde kalsaydı oraları kazanırdık. Çünkü o arkadaşlarımız çok ciddi hizmet ürettiler. Halkta da karşılıkları vardı” 

Türkiye’de ne olduysa burada da o oldu

AK Parti eski il Başkanı Süleyman Reyhan, “Şu anda onlarla ilgili bir analiz çalışması yapılıyor. Bizim de kendi kanaatlerimiz tabi ki olur ama genel merkezimiz şu anda yoğun bir şekilde bir analiz sürecinin içerisinde. Türkiye’de ne olduysa burada da o oldu. Analizler bir tamamlansın, partimiz yine kaldığı yerden yoluna devam eder. Cumhurbaşkanımız bunu söyledi zaten, ‘Biz vatandaşımızın verdiği dersi aldık, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiririz’ dedi. Bununla ilgili çalışmalar üstten başlıyor”

Kaynak: Haber Merkezi