Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette ara zammın belirlenmesi için süreç tamamlandı. Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL olarak açıklandı.
Karar genel olarak; ne işçi ne de işveren cephesini memnun edebildi. Asgari ücretli çalışanlar, mevcut hayat pahalılığında ücret artışını yetersiz bulduklarını ifade ederken, işverenler ise bir işçinin brüt maliyetinin en az yirmi bin lirayı bulduğunu belirterek artış oranının oldukça yüksek olduğunu dile getirdiler.
***
İktidar kurmaylarınca ise açıklanan rakamın, ‘dolar bazında’ tüm zamanların en yüksek asgari ücreti olduğuna vurgu yapıldı.
Bu konuda kısa bir istatistik paylaşmakta fayda var.
· AK Parti’nin ilk kez iktidara geldiği Kasım 2002 tarihinde, asgari ücret 184 lira, dolar kuru ise 1,68 Türk lirasına karşılık geliyordu. Yani net asgari ücret yaklaşık 109 dolardı.
· 1 Temmuz 2023’de yürürlüğe girecek yeni asgari ücret olan 11 bin 402 TL’nin bugünkü kurla karşılığı ise yaklaşık 485 dolar.
Sonuç olarak 21 yıl önce AK Parti iktidara gelirken 109 dolar seviyesinde bulunan asgari ücretin, bugünkü karşılığı 485 dolar oldu.
***
AK Parti’nin göreve geldiği Kasım 2002 tarihinden bugüne asgari ücret dolar bazında yaklaşık beş katına çıkmış.
Ne var ki çalışanlar cephesinde hala bir memnuniyetsizlik var.
Bunun sebebi de ürün, emtia ve hizmet alımındaki fiyat artışının, bu oranın üzerinde olması. Nam-ı diğer hayat pahalılığı.
Bir diğer yandan; karar işveren cephesinde de pek hoş karşılanmadı Halihazırdaki ekonomik durgunluğa ek olarak, işçilik maliyetlerinde tahminlerinin üzerin bir artış yaşanması kaygıyla karşılandı.
***
Gerek işçi gerekse işverenlerin kendi açılarından haklı olduğu konular var.
Bunun yanı sıra üzerine tartışılması gereken çok önemli iki konu daha var.
Türkiye’de asgari ücret aylık 500 dolara dayanmışken, pazarda rekabetçi ülkeler olan Hindistan’da 70 dolar, Vietnam’da 150 dolar, Malezya’da 280 dolar, Tayvan 275 Dolar…
Peki ihracatçı firmalar, işçilik maliyetleri rakip ülkelere göre bu denli yüksekken pazarda nasıl rekabetçi olacaklar?
İhracatçılar açısından durumun oldukça dramatik olduğu bir gerçek.
***
Bir diğer sorun ise ülkemize yabancı yatırımcıları çekebilmek konusunda karşımıza çıkıyor.
Diyelim bir tekstil fabrikası kuracaksınız. İşçilik maliyetinin aylık 500 dolar olduğu Türkiye’yi mi tercih edersiniz yoksa 70 Dolar Hindistan ya da 150 dolar olan Vietnam’ı mı?
***
Gerçek şu ki; odaklanılması gereken konu asgari ücret değil, hayat pahalılığı olmalı.
Haddızatında; ilk düğme yanlış iliklendikten sonra yaşanan sorunlara, pek de fazla şaşırılmamalı…
Yorum sizlerin…
Bendeniz yarın yine buradayım.
Beklerim efendim…
GÜNÜN SÖZÜ:
Her nereye gidersen git. Yolun sonunda yine kendinle karşılaşırsın.
- Will Rogers