Erken seçim tartışmalarıyla birlikte siyaset kazanının hızla kaynadığı günlerden geçiyoruz. 
Eskişehir’e baktığımızda da durum pek farklı değil.
Pek çok siyasi partide hesaplar kitaplar yapılıyor, olmadı sil baştan yeniden yapılıyor.
Söz konusu durumun en fazla yaşandığı partilerin başında ise elbette Ak Parti geliyor. Hesaplar, ilk Genel Seçimlerde Ak Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan’ın görevinden istifa ederek Milletvekilli adaylığına soyunması üzerine yapılıyor.
Ne yalan söyleyeyim aksi bir durum oldukça şaşırtıcı olur.
Eskişehir özelinde baktığımız zaman, Ak Parti’nin kuruluşundan bugüne gelenek haline gelmiş bir durum söz konusu: ‘Mevcut İl Başkanı, yapılacak ilk Genel seçimlerde Milletvekili ya da Belediye Başkanlığına kolları sıvar.’
Kaldı ki Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın partinin kuruluşundan bugüne defaatle İl Başkanları teşkilatları boş bırakmasın, aday olmasın telkinine rağmen.
Bu duruma Ak Parti adına ‘bir Eskişehir klasiği’ desek yanlış olmaz sanırım. Önümüzdeki süreçte bu geleneği Sayın Çalışkan’ın da devam ettirmesine ve İl Başkanlığı görevinden istifa ederek Milletvekilliğine aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Peki bu durumda boşta kalan İl Başkanlığı koltuğuna vekaleten (sonrasında ise yüksek ihtimalle asaleten) kim gelir?
Bu noktadaki isim çok önceden belirlenmiş durumda: ‘Süleyman Reyhan’
“Çalışkan’ın istifası koltuğa Reyhan’ı getirecektir. “
Süleyman Reyhan 2011-2014 yılları arasında Ak Parti Eskişehir İl Başkanı olarak görev yapmıştı. Geleneği bozmayarak da 2015 Genel Seçimlerinde Milletvekili aday adayı olmuştu.
Bir süre aktif siyasetten uzak kalan Sayın Reyhan, geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirilen ve Zihni Çalışkan’ın İl Başkanı olarak seçildiği kongrede Çalışkan’ın listesiyle yönetimde yer alarak hemen herkesi şaşırtmıştı.
Neden derseniz İl Başkanlığı görevinde bulunmuş bir ismin sonrasında başka bir İl Başkanının yürütme kurulunda görev alması o güne dek yaşanmamış ve genel olarak teamüllere aykırı bir gelişmeydi.
Ne var ki Sayın Reyhan’ın, Zihni Çalışkan’ın 12 kişilik A Takımında yer almasını tesadüf olarak görmek imkansız. 
Ortada bir halef selef durumu olduğu çok net. 
Bu durumda akıllara tek bir soru geliyor: “İl Başkanı Zihni Çalışkan’dan sonra yeni bir Süleyman Reyhan dönemini kim düşündü ve ne amaçla düşündü?”
Bu soruyu doğru yanıtlayabilen kim varsa Eskişehir siyasetinin tüm şifrelerini çözmüştür derim.
Takdir sizlerin…
Bendeniz yarın yine buradayım.
Beklerim efendim…

 

GÜNÜ SÖZÜ:
Başarı istediğini elde etmek, mutluluk ise elde ettiğini sevmektir.
BRAWN