Pazar günü hemen herkes AK Parti’nin ilçe belediye başkan adaylarına odaklanmışken, hiç beklenmeyen bir gelişme yaşandı.

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan, apar topar görevden alındı…

Üstelik bu kritik gelişme, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Eskişehir programı devam ederken ve Reyhan da kendisine eşlik ederken yaşandı.

                                                        ***

İlk olarak, kısa bir anekdot paylaşmakta fayda var.

Köşemizin müdavimlerinin hatırlayacağı üzere:

Zihni Çalışkan’ın AK Parti Eskişehir İl Başkanı olduğu dönemde, ‘ÇALIŞKAN SONRASI REYHAN DÖNEMİ BAŞLAYACAK’ başlıklı köşe yazımız ile Reyhan’ın İl Başkanı olacağını yaklaşık iki yıl öncesinden belirtmiştik.

‘Süleyman Reyhan’ın görevden alınmasının an meselesi olduğunu’ ise 5 Haziran 2023 tarihinde yayınlanan ‘AK PARTİ’DE İKİNCİ REYHAN DÖNEMİ SONA MI ERİYOR?’ başlıklı köşe yazımızda dile getirmiştik.

Ne var ki Reyhan’ın bu kadar ‘zamansız görevden alınacağını’ hiç ama hiç düşünmemiştik.

                                                               ***

Peki Reyhan’ın görevden alınması ile ilgili süreç nasıl gelişti?

· Reyhan için sıkıntılı süreç, AK Parti Eskişehir milletvekili aday listesinin açıklanmasıyla başladı. Liste gerek yönetim içerisinde gerekse tabanda büyük tepki çekti.

· Reyhan ve ekibi genel seçim sürecinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve aynı zamanda Eskişehir birinci sıra milletvekili adayı olan Fatih Dönmez’e yakın durmayı tercih etti.

Elbette her seçiş bir vazgeçişti. Reyhan ve ekibinin bu tercihinin yanı sıra teşkilatın seçim çalışmalarında sahada yetersiz kalması, Ayşen Gürcan cephesinde tepkiyle karşılandı.

Açıkçası Reyhan için tehlike çanları da artık çalmaya başlamıştı.

· Bunun peşi sıra; gerek Genel Seçimlerde gerekse Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde, Eskişehir’de ortaya çıkan olumsuz tablo Reyhan’ı iyice zora soktu.

· Ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonuçlanır sonuçlanmaz, dördü il başkan yardımcısı ve bir de il sekreteri olmak üzere toplam beş kurmayın istifası, Reyhan’ın tahtını fazlasıyla salladı.

· Derken yerel seçim süreci başladı…

Reyhan ve ekibinin süreçte etkisiz kalması, Milletvekilleri Ayşen Gürcan ile Hatipoğlu’nun tepkisine yol açtı. Son olarak bir STK davetine, katılımın yok denecek kadar az olması ise taraflar arasındaki gerilimi daha da artırdı.

· Hal böyleyken, Pazar günü aday tanıtım toplantısındaki tablo, belki de bardağı taşıran son damla oldu. Salonun fiziki şartlarının yetersiz olması ya da bayrak ve pankartların eksik olması gibi konuların hepsini bir kenara bırakalım. Tüm Türkiye ekranlardan izledi ki salonda coşku namına hiçbir şey yoktu.

· Reyhan’ın görevden alınması zaten gündemde olan bir konuydu. Üstüne bir de bu durumun yaşanması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı fazlasıyla rahatsız etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili olarak, Eskişehir Milletvekilleri Ayşen Gürcan ve Nebi Hatipoğlu ile kısa bir değerlendirmede bulundu. Peşi sıra hiç vakit kaybetmeden, hatta Eskişehir programı olanca hızıyla devam ederken, Reyhan ile ilgili kararını verdi.

Süleyman Reyhan görevden alındı ve yerine Gürhan Albayrak atandı.

Ve bu şekilde: Eskişehir siyasetinde, ikinci Reyhan dönemi de son bulmuş oldu.

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Hiçbir şey hakkında ‘onu kaybettim’ deme, sadece ‘geri verdim’ de.

-        Epiktetos