Eskişehir uzun yıllar kendisi için sorun oluşturan demiryolunun şehir merkezinden geçmesi sorununu  demiryolunun bir bölümünün yeraltına alınmasıyla çözümledi. Geçmişte şehir içinde kalan hemzemin geçitler trenler gelirken veya manevra yaparken kapanır, Bağlar, Sakarya ve Muttalıp Caddelerinde araçlar uzun kuyruklar oluşturur insanlar dakikalarca trenin geçmesini veya manevranın bitmesini beklerlerdi. 1960 yıllardan itibaren hemzemin geçitlerin olduğu alanlara yonca yaprağı veya tali yollu üst geçitler yapılması planlandı. Merhum belediye başkanlarından Aydın Arat bu üst geçitlerden birini Muttalip Caddesi’ne yaptırdı. Ama sorun çözülmedi. Sonunda demiryolunun yer altına alınması çalışması yapıldı. Uzun, çileli bir iş oldu. Tramvay seferleri aksadı, trafik sıkıştı, yollar uzadı vesaire ama sonunda her şey düzene girdi. Bu arada demiryolunun yer altına alındığı alanda bir düzenleme yapıldı. İlk başka eleştirdiğimiz düzenleme sonucunda iyi bir manzara ortaya çıktı. Sonrası malum tartışmalar. “Buranın bakım ve korunması kimin görevi?” DDY’nin mi, yoksa bölgenin sınırları içerisinde bulunduğu Tepebaşı Belediyesi’nin mi? Mevzu uzun, hikayesi derin(!) olunca başladı bir tartışma. Şehir gazetesi olarak sorunu gündeme getirdik. Ama bu defada uzaktan ve medya üzerinden bir tartışma başladı. Önce Ak Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca, ardından CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük peş peşe açıklama yaptılar. Şimdi sorayım. Sahi biri AK Partili, diğeri CHP’li iki ilçe başkanının mekanları birbirine çok mu uzak? Oturup konuşup bu sorunu çözemezler mi? Başka yerlerde mi oturuyorlar?

+++

100 TL’Yİ BOZDURAMAMAK

Piyasalar malum, sıkıntı var. Hükümet piyasalardaki sıkıntının aşılabilmesi için bir dizi önlem aldı, almaya devam ediyor. Büyük firmaların sıkıntılarını aşmak için ellerindeki argümanları çok. Nitekim düşük faizli, hatta faizsiz krediler konusunda şanslılar. Ancak küçük esnafın durumunu da anlamak gerek. Geçtiğimiz gün bir ihtiyaç hasıl oldu çarşıya indim. 100 TL bozdurmak için birkaç değil pek çok kapı gezdim.  Sonuçta bozdurdum bozdurmasına da gittiğim kapılarda “Maalesef, ne yazık ki, kasam müsait değil” sözlerini duyduğum için üzüldüm. Elbette bu sıkıntılar aşılır ama yine de küçük esnafın korunmasında, onlar için önlem alınmasında yarar olduğunu hatırlatmak isterim.

+++

İŞİMİZ KOLAY DEĞİL ELBETTE

Eskişehirspor son dört haftada şampiyonluk mücadelesinde ciddi kayıplar verdi. Puan cetvelinde 5’inci sıraya kadar düştü. Manisa mağlubiyetinden sonra teknik kadroda kan değişimine gidildi. Mustafa Denizli gibi bir futbol bilgesi takımın başına getirildi. Denizli ile ilk iki sınavda istediklerimizi alamadık. Ancak son Ümraniye maçında ortaya konan futbol taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Zaman daralıyor, mesafe kısalıyor bu saatten sonra Eskişehirspor’un kayba tahammülü yok. Zorlu bir viraja girdik. Önce Bolu ve Giresun deplasmanları ardından Göztepe ile iç sahada oynayacağımız maçlar kaderimizi büyük ölçüde belirleyecek. Bu üç zorlu maçı kayıpsız geçtiğimiz takdirde yolu büyük ölçüde yarılamış olacağız. Ancak bunlar bizim yapamayacağımız şeyler değil. Eskişehirspor camiası nice zorlukları alt etmiş bir camiadır. İşimizin zorluğu gözümüzü korkutmamalı bilakis camiamızı kenetlemeli..