Eskişehir’de 7-15 Haziran tarihleri arasında, ‘Yöresel Ürünler Festivali’ adı altında düzenleneceği açıklanan organizasyon büyük tepki çekti.

ETO Başkanı Metin Güler, Odunpazarı’nda açılması planlanan Yöresel Ürünler Festivali’ne izin verilmesi halinde bayram üstü iş yapmaya çalışan esnaf ve tüccarın zarara uğratılacağını belirterek, yetkililere bu uygulamadan vazgeçilmesi uyarısında bulundu.

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen ise, Eskişehir’de düzenlenen fuarların esnafa zarar verdiğini belirterek, “Özellikle yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde şehrimizde bu tür bir etkinliğin gerçekleştirilmesi ekonomik açıdan zor günler geçiren ve bayram öncesi hareketlenecek olan piyasaya güvenerek mal alan, yatırım yapan esnaflarımızı ticari açıdan zora sokacak bir uygulamadır” dedi.

                                                      ***

Evet efendim...

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen, tepkilerinde yerden göğe kadar haklılar.

Şehir esnafı ekonomik anlamda oldukça zor günler geçirirken ve tüm umutlarını Kurban Bayramı öncesi yapılacak alışverişe bağlamışken, bu yapılan iş tam anlamıyla bir aymazlıktır.

Haddızatında Eskişehir esnafına göstere göstere darbe vurmaktır.

                                                           ***

Bir de neymiş?

Festivalmiş…

Bayılıyoruz böyle alengirli isimler koymaya.

Unutmadan şunu da sormak lazım; rantın adı ne zamandan beri festival olmuş?

Birileri tam da bayram öncesi yaşanacak olan hareketlilikten istifade ederek; Eskişehir esnafını zarara uğratacak, kendi cebini dolduracak, işi bitince de ‘yolcudur Abbas bağlasan durmaz’ deyip çekip gidecek.

Ve bunun adına da festival denecek öyle mi?

                                                           ***

Gelinen noktada ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.

·         Eskişehir Vergi Dairesi Yetkilileri, festivalde ürün satışı yapan kişi ya da kurumların mali fiş kesip kesmediğini kontrol etmelidir.

·         Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, festivalde satışa sunulan ürünlerin 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanuna uygunluğunu denetlemelidir.

·         Eskişehir Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri, yöresel adı altında satılacak bu ürünlerle ilgili fahiş fiyat denetimi gerçekleştirmelidir.

·         Eskişehir SGK İl Müdürlüğü yetkilileri, ürün satışında kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmelidir.

Şehir esnafı ve uğradığı mağduriyet bir yana; bu denetimleri yapmak ilgili kurumların başlıca kamusal görevleridir.

Üstelik kendilerinden çok bir şey de istemiyoruz.

En nihayetinde; Eskişehir esnafına aralıksız yapılan denetimlerin, festivalde satış yapan işletmelere de uygulanmasını talep ediyoruz.

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Hiçbir şey yapmayarak da adaletsizlik yapabilirsiniz.

-       Marcus Aurelius