Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Lideri Özgür Özel’in Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlemiş olduğu mitinge katılmak için günler öncesinden yollara düşmüş ve Brüksel’e varır varmaz da sebebi ziyaretleri ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarından şu paylaşımı yapmışlardı:
“Adaletin ve demokrasinin sesi Avrupa’da da yankılansın diye Brüksel’deyiz! Avrupa’nın dört bir yanında yaşayan tüm hemşehrilerimizi Genel Başkanımız Özgür Özel’in 12 Ekim Pazar günü Brüksel’de vereceği büyük mitinge davet ediyoruz. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”
***
Geçtiğimiz pazartesi günün yayımlanan ‘Şehir Hizmet Bekliyor, Başkanlar ise Brüksel’de Geziyor’ başlıklı köşe yazımızda bu konuya atıfta bulunmuş ve Eskişehir’de şehir içi ulaşımdan kentsel dönüşüme kadar çözüm bekleyen pek çok sorun varken, yerel yöneticilerimizin bu durumu görmezden gelerek ideolojik amaçla düzenlenen bir miting için soluğu Brüksel’de almalarının, Eskişehir adına üzüntü verici olduğunu belirtmiştik.
***
Şehirde gündem olan bu konuyla ilgili sessizlik önceki gün bozuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, vatandaşların büyük tepki gösterdiği bu seyahatle ilgili olarak yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, ‘Eskişehir’e geçmişe oranla daha az gurbetçi geldiğini belirterek gurbetçilerimizin seneye daha çok gelmeleri ve ticari hayatımıza daha çok katkı sağlamaları’ için görüşmeler gerçekleştirildiği söyledi.
***
Açıkçası başkanlarımızın Brüksel seyahatini gündeme taşıyan bir gazeteci olarak, günler sonra gelen bu açıklama karşısında, nasıl mahcup olduğumu bilemezsiniz.
Nereden bilebilirdim; Sayın belediye başkanlarımızın, söz konusu Brüksel mitingine günler öncesinden giderek, şehrimize gelecek yıl daha çok gurbetçi gelmesi için çabaladıklarını (!)
Meğer ne de büyük haksızlık etmişim belediye başkanlarımıza (!)
Ticaret Bakanlığı yetkilileri, milletvekilleri, ticaret odası ve ilgili diğer tüm STK’lar dururken; belediye başkanlarımız, gurbetçilerin Eskişehir’in ticari hayatına katkılarını artıralım düşüncesiyle yollara düşmüş.
Hem de bu soğukta…
Bakar mısınız; şu fedakarlığa…
***
Bu kadar ironi, sanıyorum ki yeterli…
Sonuçta; ‘Sayın Ünlüce’nin gelen tepkiler sonrası yapmış olduğu açıklamayı gerçekçi bulanlar var mı’ emin olun çok merak ediyorum.
Ki gelinen noktada, Eskişehirlilerin tepkisini çeken bu seyahatten ve Ünlüce’nin bu konuda ortaya koymuş olduğu gerekçeden çok daha önemli bir konu karşımıza çıkıyor: O da ‘samimiyet’ efendim.
Sayın Ünlüce’yi, 31 Mart yerel seçimlerinden zaferle çıkaran da aslında buydu. Ve zamanla da en büyük kozu olmuştu. Kendisine yönelik eleştirilere; siyasi refleksle değil, gerçekçi ve samimi yaklaşmasıyla vatandaşlar nezdinde büyük takdir kazanmıştı.
Peki ya şimdi?..
Yorum sizlerin.
Bendeniz yarın yine buradayım.
Beklerim efendim…
GÜNÜN SÖZÜ:
İnsanların en etkili silahı, samimiyet ve zekâdır.
- Halide Edib Adıvar