Rahmetli Suna KIRAÇ’ la ilgili yazımızdan sonra, okuyuculardan olumlu görüşler aldık. Bir okuyucumuzun,” Kıraç Ailesinin, Eskişehir’ e, yaptığı katkılardan bahsetmenizi de beklerdik. ” diyerek, görüşlerini paylaştı.
Kıraç Ailesi ile ilgili görüşlerimizi defalarca köşemizde kamuoyu ile paylaştık. Hatta ESOGÜ ziraat Fakültesi Ali Numan Kıraç Yerleşkesinde Kıraç Ailesi tarafından yapılan binaları yapım çalışmalarını da yakından izledik.
Rahmetli Ali Numan KIRAÇ sayesinde, 1931-1942 yılları arası, Eskişehir, Türk tarım kültürünün mayalandığı ve şekillendiği, bir kent oldu. Ayrıca tarımsal tarihimizin unutulmaz siması, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, tarımda emeğini, bilimle buluşturma hareketine, Eskişehir'de başladı.
Ali Numan Bey, Eskişehir’in, 5 km dışında, Karacaşehir eteklerinde kurulmuş olan “Dryfarming Deneme İstasyonu”’nda, 1931 – 1942 yılları arasında, eşi ve iki oğluyla, birlikte Eskişehir’ e, 10 yıl hizmet etti..
Atatürk tarafından 1927’de ABD’ye gönderilen Ali Numan bey, “Kuru Tarım - Dry Farming” konusunda uzmanlaşarak dönüşünden sonra 1931 yılından itibaren,Eskişehir’deki “Kuru Ziraat Deneme İstasyonu’nda göreve başlamıştır.
Hem Eskişehir ve hem de o zamanın önemli bir kuruluşu olan “Zirai Kombinalar” teşkilatındaki; “Atatürk Orman Çiftliği’ndeki ve “Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü’ndeki yenilikçi çalışmaları Türkiye’deki tarım tarihi içinde yerini almıştır.
1934 yılında, Soyadı Kanunu çıkınca, Atatürk aileye; Ali Numan Bey’in Eskişehir’deki “kuru ziraat” üzerine yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı, “KIRAÇ ” soyadını armağan etti.
Atatürk, 1931'de, Kuru Tarım İstasyonu'nun, kuruluşuyla görevlendirdiği Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Eskişehir’ de, bir ilki de başarmıştı. Modern tarımın, ilk tohumları da Eskişehir' de' ekilmişti.
Türk tarımının duayeni, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Türk tarımının, gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, ömrü boyunca sürdürmüş, Türk tarımında, kullanılan, pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir.
ESOGÜ, tarafından, Ziraat Fakültesinin yerleşkesinin adı, 2011 yılı içinde, "ALİ NUMAN KIRAÇ YERLEŞKESİ " olarak, oybirliğiyle değiştirildi. Bu yerleşkede eğitim gören gençlerimiz, Ali Numan KIRAÇ' ın, Türk tarımına ve Eskişehir' e, yaptığı hizmetleri, hatırlandıkça, Ali Numan, KIRAÇ ve Ailesi ile gurur duyup, örnek alacaklar.
Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN, döneminde, ESOGÜ Ziraat Fakültesi ciddi atılımlar yapıldı. Onun, Kıraç ailesi ile olan ilişkisi sonunda, KIRAÇ AİLESİ, Türk tarımına, ALİ NUMAN KIRAÇLARIN yetişmesi için, ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ' ne, her türlü fedakârlığı yaptı.
Ziraat Fakültesi içinde, yer alan, üç katlı 1926 yılında, bina aslına uygun olarak restore edilerek, "Ali Numan KIRAÇ, Araştırma ve Kültür Merkezi", Fakültenin kullanımına sunuldu..
İnan KIRAÇ' ın, doğduğu ve geçmiş tarihlerde, lojman olarak kullanılan bina, aslına uygun olarak ve daha fonksiyonel olacak şekilde yeniden inşa edildi.
Bu binada, ESOGÜ' nün, en gelişmiş bilişim laboratuarı bulunmakta ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile diğer araştırmacıların kullanabileceği, bir kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphanede, dünyadaki tarımla ilgili, tüm online dergilere ulaşılacaktır.
Kıraç Ailesi tarafından, daha önceki dönemlerde, lojman olarak kullanılan 6 ayrı yapı yeniden düzenlenerek, akademik birimlerin hizmetine sunulmuştur. 3 adet büyük laboratuar binası oluşturulmuştur.
Depolar, yeniden düzenlenerek, büyük bir anfi ve büyük bir sınıf ve bir büyük laboratuar alanı gerçekleştirildi. Öğrencilerin, talepleri doğrultusunda kulüp ve sosyal aktivite alanları oluşturuldu.
, Sayın Prof. Dr. TOSUN’ la, her sohbetimizde, Ziraat fakültesine ciddi katkıda bulunan, KIRAÇ ailesine, çok şey borçlu olduklarını sürekli vurguladı.
Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN' un, gayretleri ile düzenlenen. “Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve fuarı ”ne, Tarım Bakanlığı'nın, üst düzey yöneticileri, 7 üniversite rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, Üniversiteler Arası Kurul Tarım Komisyonu Başkanı, TÜBİTAK Başkanı, YÖK Üyeleri ve uluslararası ve ulusal alandan, pek çok bilim adamı da katılmış ve kongrede 400 bildiri sunulmuştu.
Ancak Ülkemiz ve Eskişehir tarımına ciddi katkıda bulunacak olan,”ALİ NUMAN KIRAÇ KONGRESİ VE FUARI ” devam ettirilmesine dair karar alınmasına rağmen ESOGÜ tarafından devam ettirilemedi.
Rahmetli Suna KIRAÇ’ ın öncülük ettiği, Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN’ in de katkıda bulunduğu Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ( TEGV), Türkiye'de devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır. Oluşturduğu özgün eğitim programlarını ilköğretim okullarında ve ülke genelinde kurduğu Eğitim Parkları, Öğrenim Birimleri, Ateşböceği Öğrenim Birimleri gönüllüleri aracılığı ile hayata geçirir.
Kamu yararına çalışan Vakıf statüsündedir. Vakıf, başta Rahmetli Suna Kıraç olmak üzere bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin girişimi ile 23 Ocak 1995 tarihinde kurulmuştur.
. Vakıf, tam olarak bir gönüllülük hareketi üzerine kurulu olacaktır. Bu nedenle de ismi “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı” olur. Vakıf fikri ortaya çıktıktan sonraki süreç, bu oluşuma “gönüllü destekçiler ”in katılmasını sağlamak olur.
Ayrıca isim koymakla gurur duyduğum Eskişehir’ deki TEGV, 5 Nisan 1999 tarihinde, Eskişehir’de, kurulan “Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’ ne de” KIRAÇ Ailesinin katkıları sayesinde hizmetini sürdürüyor.
Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi kuruluşundan, bu yana 4 bin 371 gönüllüsünün desteği ile 70 bin 484 çocuğa eğitim desteği sağladı
Rahmetli Ali Numan Kıraç ‘ın, Türk tarımına kazandırdığı değerler ve Kıraç Ailesi’ nin, ESOGÜ Ziraat Fakültesine, kazandırdıkları binalar ve Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi var oldukça, KIRAÇAİLESİ, hep hatırlanacak, bu tesislerde yetişen, Ali Numan Kıraçlarla da Türk toplumu, gurur duyacaktır.