19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “ 19 Mayıs Atatürk' ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Binlerce şehit verilerek kazanılan bu vatan, Türk gençliğine emanet edildi. Büyük Önder Atatürk' de, gençlerin, bu görevlerini sürekli hatırlamaları için de “ 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı onlara armağan etti.

Çünkü gençler, bir ülkenin serveti, gücü ve umududur. Toplumun da en önemli yapı taşıdır. Bir milletin yücelmesinde en önemli faktör de gençliktir. Toplumun övünç, kuvvet, ümit ve arzu kaynağıdır. Gençler her sahada, ülkesinin ve milletinin kalkınmasında ve yükselmesinde lokomotifdir.

Büyük Önder ATATÜRK, “Gençler! Cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz." demiştir.

Ayrıca Türk Milletinin, bu günlere getiren vatanı için canını vermekten çekinmeyen, söz konusu vatan olunca, her türlü imkânsızlığı ve engeli aşarak, düşmanla mücadele eden, gençlerimize de örnek teşkil edebilecek tarihimizde, pek çok kahramanlarımız vardır. Bu kahramanlarımızdan biri de Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir.

9 Mart 1919' da İngilizler, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a gönderdiler. Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği'nden geldi.

Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu.

Mülazım Ahmet Hamdi Bey' in, bu davranışı son derece önemli idi. Çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler, büyük endişeye kapıldılar. Gelişmeleri dikkatle değerlendirdiler.

Nitekim Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun' dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda " İngiliz kıtasının, Samsun' a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17-18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " demişti.

Kurtuluş Savaşı'nda ilk kıvılcımı yakan, Ahmet Hamdi Bey' in bu kahramanlığını, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Fevzi Çakmak Paşa'nın anılarında da görmek mümkündür.

Yine Kamuran GÜRÜN, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın, görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.

Mustafa Kemal ATATÜRK, bu önemli gelişmelerin olduğu, önemli günleri hatırlanması ve örnek olması için ülkemizin geleceği olan gençlere, 19 Mayıs’ı, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak ilan edildi.

12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi, Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981 yılını kanun çıkararak Atatürk Yılı kabul ve ilan ettikten sonra da “19 Mayıs Atatürk' ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanıyor.

19 Mayıs Atatürk' ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, mili görevleri hatırlatması yanında, gençliğin sorunlarının da tartışıldığı ve sorunlarına da çözüm arandığı bir bayramdır. Çünkü iyi yetişmiş, sorunları çözülmüş, yeteri kadar imkânda tanınmış ve sağlıklı bir nesil, Türk Toplumunun en büyük güvencesidir.

Gençlik, Türk Milleti için önemli bir kuvvettir. Türk toplumunun da teminatıdır. Bilinçli ve sorumluluk sahibi bir gençlik, Türk milletinin umudu ve geleceğinin güvencesidir. Ülkemizin bağımsızlığının da teminatıdır.

Geçmiş yıllarda 19 Mayıs Atatürk' ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Cumhurbaşkanının da katılımıyla, Ankara'da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanırdı.

2012'de, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle, başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir. Bu konuda Alper Ayhan tarafından bir dava açılmış ve kazanılmıştı. Ancak, 19 Mayıs Atatürk' ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı geçmiş yıllardaki gibi statlarda kutlanamıyor.

19 Mayıs Atatürk' ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı geçmişte olduğu gibi statlarda görkemli bir şekilde kutlanmalıdır. Çünkü bu bayramda, Türk milleti gençlerin etkinlikleri ile gurur duyar. Gençler de milli değerlerin önemini ve sporun da bedensel ve ruhsal gelişimini sağladığının bilincini kavrar.

Türk gençliğinin “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” kutlu olsun!