Ülkemizde üniversitelerin ana misyonu, öğrencileri değişik sahalarda eğitmek, entelektüel bir birikim sağlamak, bilimi geliştirmek ve teknik uzmanlık kaynağı olarak topluma hizmet vermektir.
Üniversiteler, temel ve uygulamalı araştırmaları ve piyasayla yakın işbirliği yapmasıyla, ülkemizin ve kentlerinin ekonomik gelişiminde ve refah seviyesinin yükselmesinde merkezî bir rol oynamaktadır.
Üniversitelerin üstlendiği en temel görev ise ekonominin ihtiyaç duyduğu yüksek becerili işgücü ve bilimsel araştırma sonuçları üretmektir. Böylelikle, üniversiteler toplumun geleceğine yön vermede önemli bir etkiye sahip olmak, ülkemizin, bilgi-toplumu ve bilgi-ekonomisinin oluşumunda da merkezi rol oynamaktadır.
Yükseköğrenim kurumları, kaynaklarının büyük bir kısmını öğrencilerin eğitilmesine harcamakta ve ülkenin yüksek beceri sahibi eğitimli işgücü ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır.
Eskişehir, üniversite açısından en şanslı illerimizden biridir. Üniversitelerimiz sayesinde, Eskişehir aynı zamanda öğrenci kenti oldu. Kentin ekonomisine, ildeki kurum/kuruluşların, özellikle de sanayimizin çalışmalarına da ciddi katkıları vardır.
Bu üniversitelerimizden biri olan Anadolu Üniversitesi’nin temelini, 1958’de kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi oluşturur. 1982’de Anadolu Üniversitesine dönüştü, kısa zamanda yalnızca ülkemizin değil dünyanın en büyük üniversiteleri arasında çağdaş, dinamik ve yenilikçi bir üniversite olarak yerini almıştır.
Anadolu Üniversitesi, öğrenci ve kalite odaklı bir üniversite konseptiyle faaliyetlerini yürütüyor. Öğrencilerin, her birini danışman olarak değerlendiriyor. Onlarla geliştirdiği, verimli iletişim sayesinde, en iyi eğitimi almaları için her türlü fedakârlık yapılıyor.
Üniversitenin, öncelikli hedefleri bilim ve teknolojide öncü olmak, ulusal ve uluslararası alandaki paydaşlar ile güçlü bir işbirliği ve iletişim ağı kurmak, yeşil sürdürülebilir, erişilebilir ve yaşanabilir, kampüs yaratmak, bölgenin, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına katkıda bulunmak, finansal yapıyı güçlendirmektir.
Anadolu Üniversitesi’nin 12.330 m2 alana yayılmış olan merkezdeki, kütüphanede, öğrenciler, kendi çalışma biçimlerine uygun ortamlarda çalışabilmektedir.
Öğrenciler, kampüste bulunan sinema, tiyatro, konser ve sergi salonlarında kültürel ve sanatsal etkinlikleri kolayca izleyebilmektedir. Kampüste bulunan, yarı olimpik yüzme havuzunda, uluslararası standartlarda yapılmış spor salonlarında, tenis kortlarında, yeşil sahalarda, her tür sporu yapabilme olanağını bulurken, boş zamanlarını da en iyi şekilde değerlendirebilmektedir
Anadolu Üniversitesi, en son teknolojik olanaklarla donatılmış bölümlerinde, geniş öğretim kadrosuyla öğrencilerini, yaratıcı ve dinamik eğitim ortamlarında geleceğin en iyileri olarak hazırlamak için çalışmaktadır.
Anadolu Üniversitesi, çağımızın kavramları olan şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesine uygun hareket eder. Güçlü bir mali yapıya sahiptir. Hakkaniyet ve Liyakate önem veren, çalışanlarına karşı, adil ve ayrım yapmayan, çeşitliliğe saygı duyan, değişimi zorlayan ve katma değer üreten bir üniversite olarak dikkat çeker.
Anadolu Üniversitesi planlı ve programlı, bir şekilde, çağdaş ölçütlere uygun, kişiyi temel alan, bilgi üreten ve kullanılmasını öğreten, teslimiyetçi değil, “SORGULAYICI”, ezberci değil, “ARAŞTIRICI”, bilgi üretmek içinde, “YARATICI” nesiler yetiştirmektedir.
Anadolu Üniversite-sanayi iş birliği, sanayinin teknoloji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, sanayinin ihtiyaç duyduğu teknolojik bilgiye erişimini kolaylaştırırken, aynı zamanda üniversitesine de pratik uygulama alanları sunarak, Eskişehir ekonomik kalkınmasını da hızlandırmaktadır.
Cuma günü Anadolu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. YUSUF ADIGÜZEL’i ziyaret ettik. Ziyaret süresince, akılcılık, bilimsellik ve çağdaşlığı, her düşünce ve söyleminde hissettirdi. İyi bir gözlemci, araştırmacı, sabırlı, kararlı, yaratıcı, tarafsız ve objektif olarak gördük. Milli menfaatleri ve milli bekayı, her şeyin üstünde tutuyor
Sayın Prof. Dr. Yusuf ADIGÜZEL bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere de sahiptir. Zorunlu olmadığı sürecek makam aracını kullanmayarak, bisiklet kullanması ile de insanımıza, özellikle de öğrencilere örnek oluyor.
Sayın Prof. Dr. YUSUF ADIGÜZEL rehberliğinde Anadolu Üniversitesi, birimlerde, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip, hayata geçiren, en önemlisi de üniversiteyi, yaşamaya, değer, anlamlı, bir ortam haline getirmek için de her türlü fedakârlığı yapıyor.
Sayın Prof. Dr. YUSUF ADIGÜZEL eğitim teknolojisindeki gelişmeleri yakından izliyor. Rehberliğinde Üniversite eğitim hizmetlerini daha geniş kitlelere daha kaliteli biçimde götürebilmek için çağdaş eğitim teknolojisinin, tüm imkânlarından etkili bir biçimde yararlanılması içinde gayret gösteriyor.
Sayın ADIGÜZEL ve ekibi sayesinde Anadolu Üniversitesi, yüksek düzeyde eğitim ve öğretim faaliyetleriyle, öğrenci yetiştiren, bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapan ve bu araştırmaların sonuçlarını toplum yararına sunan, sosyal ve ekonomik kalkınmaya hizmet eden, kurum/kuruluşlar, özellikle de sanayi ile işbirliği yapan, örnek üniversitemizdir.
Rektör Sayın Yusuf ADIGÜZEL ve ekibini kutluyoruz…