Ülkemizde yanlış arazi kullanımları sonucu tarım, orman ve mera alanlarındaki erozyon, mera arazilerindeki tahribat, verimlilik azalması veya kaybı; orman, bozkır gibi doğal ekosistemlerin tahribatı ve biyolojik çeşitlilik kaybı, bu gelişmelerle mücadele eden Toprak Dede Rahmetli Hayrettin KARACA, bu alanlardaki her sohbette hatırlatıyor.

Şu bir gerçek ki evrende ve toplumda iz bırakmak kolay değildir. Kişi/kişilerin, iz bırakabilmesi için her şeyden önce o milletin evladı olduğu hissetmesi, evreni, ülkesini, doğayı ve insanları sevmesi, maddi ve manevi fedakârlıkta bulunması gerekir.

İz bırakan insanlar, görev yaptığı kurum/kuruluşları, STK’ ları, layıkıyla temsil ederler, yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile de örnek olan insanlarımız unutulmazlar.

Bu insanlarımızı toplumun, olmazsa olmaz değerlerinden asla taviz vermezler. İcraatlarında, "POLİTİK" ve "ELİT" güçlere yer yoktur. Binlerce insandan, sorumlu olduğunu bilip, ona göre düşünür. Konuşmalarında ölçü sahibi olurlar. Sözünün eri, başı dik, alnı açık, gözü pek, insan olarak da insanlarımıza örnek olurlar.

Bu insanlarımızdan biri de 20 Ocak 2020 tarihinde 97 yaşında ebediyete intikal eden, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Rahmetli Hayrettin KARACA’dır.

Rahmetli Hayrettin KARACA, bir iş adamıdır. Kendisini TEMA vakfını, kurarak tanıtmıştır. 1922 yılında, Balıkesir'de dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin, ileri gelen sanayicilerinden birisidir. Çevreye olan ilgisi ve merakı ile birlikte, TEMA vakfının kuruculuğunu yapmıştır.

Ülke, insan ve doğa sevdalısı, Rahmetli Hayretin Karaca’yı bir etkinlikte tanımış, Yalova’daki evinde bir gurup tema gönüllüsü ile birlikte ziyaret etmiş, Ali Numan Kıraç Tarım Konferansı’nda, Basın ödülümü de onun ellerinden alma hazzını da yaşamıştım.

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Toprak Dede,  Rahmetli Hayrettin KARACA’yı,  Eskişehir Vali Yardımcılarından Sayın Dr. Ömer Faruk GÜNAY, Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlerinde Hülya Çopuroğlu, TEMA Vakfı Eskişehir İl Temsilcilerinden Sayın Halil GÜNGÖR ve ekibi ile birlikte, Yalova’da evinde ziyaret etmiştik.    

Dikkat ettik. Her sözünde, “Ana vatan”,” Anadolu kültürü” ve “doğa” sözcüklerin dilinde düşürmemişti.   Ziyarette Sayın KARACA ile yapılan her sohbette  “BEN” diyenlere, ben değil “BİZ” diyerek ikaz etti. Bu felsefesi ile de TEMA gönüllülerine, ülke insanımıza hatta dünya insanına örnek oldu.

Rahmetli KARACA, yıllarca her türlü gelişme ve üretimin, etkili çevresel koruma ile birlikte olacağına inandı ve halkı da inandırmak için de yıllarca mücadele etti. Erozyon ile her türlü fedakârlığı yaparak mücadele verdi.

Özellikle de atalarımızın ve torunlarımızın emaneti olan toprakların korunması için, her platformu kullandı ve hiçbir fedakârlıktan da kaçınmadı. Doğa ve özellikle de “EROZYONLA” ilgili mücadelesi ile de rehberlik yaptı.

Birleşmiş Milletler, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Rahmetli Hayrettin Karaca'yı, BM Sekretaryası tarafından belirlenen jüri 2013 yılında 30 ülkeden, 47 adayın arasından Hayrettin Karaca'yı seçerek, “Orman Kahramanı” ödülüne layık buldu.     

Rahmetli Hayrettin Karaca, ödülünü İstanbul'da 197 ülkenin, katılımıyla yapılmakta olan BM 10. Orman Forumu kapsamında düzenlenen törende aldı.

Orman Kahramanı, Rahmetli Hayrettin KARACA, İsveçli Doğru Yaşam Ödülü Vakfı tarafından verilen ve Alternatif Nobel Ödülü kabul edilen, “Doğru Yaşam Onur Ödülü” alarak, ülkemizi ve doğa koruma mücadelesi veren çevrecileri gururlandırmıştı.

Rahmetli Hayrettin KARACA, Türkiye’deki 5 üniversiteden, (Ege Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Anadolu Üniversitesi) fahri doktora unvanı aldı.    

Ayrıca Rahmetli KARACA’nın, ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda ödülü bulunmaktadır.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Rahmetli KARACA’ nın, gösterdiği ilkelerde yıllaradır ülkemizde erozyonla mücadele, toprak örtüsü, özellikle de toprağın korunması ve ağaçlandırılmasının önemi hakkında kamuoyunu bilinçlendirme ve eğitimi için ciddi çaba gösteriyor. 

TEMA, ülkemizde ağaç ve orman sevgisini topluma mal etmek yanında,  Biyoçeşitlilik, toprak, su ve doğal çevrenin korunmasına ilişkin, milli politikaların oluşturulmasına yardımcı oldu.

Rahmetli KARACA'yı,  sözcüklerle anlatmak güçtür. O yaşamı boyunca, toprağına sıkı sıkıya sevgiyle tutunmuş, ayaklarının altından kayıp giden her toprak zerresiyle içine ateşler düşmüştür.  Yıllarca da devlet adamlarına, şehirliye, köylüye Türkiye'nin, erozyon sorunun ve kaybettiğimiz toprağı anlatmış. Tüm insanları, toprağı kurtarmaya çağırmıştır.

Rahmetli KARACA, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan ve doğa sevgisi gibi çeşitli vasıfları ve ideal karakteri ile yaşamımızda sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde yer bulmak zorundadır.  Çünkü ülkemizdeki, Rahmetli Karaca gibi mümtaz şahsiyetler insanlık, özellikle de çocuk ve gençlerimiz için somut birer örnektir.

Rahmetli KARACA gerçeğin adamıdır. Nerde, ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir. Ebediyete intikal etti ama doğa, erozyon ve ağaçla ilgili her sohbet ve etkinlikte anılacak ve hatırlanacaktır. Çünkü mümtaz kişiler, öldükten sonra yeniden doğarlar.

Ruhu Şad Mekânı Cennet Olsun…