Türk kadınları, yaşadıkları onca ağır soruna ve erkek egemen bir dünyada, yaşamın her alanında, var olmaya çalışıyor. Ekonomide sanatta, siyasette ve sporda, başarılı Türk kadını profili, diğer ülkelere, örnek teşkil edecek aşamaya geldi.

            Türk kadının, bugün geldiği konumu, Büyük Önder ATATÜRK’ e borçludur. Çünkü ülkemizde, ciddi anlamda kadınlara tanınan fırsat eşitliği politikaları, Cumhuriyet döneminde, Atatürk’le başlamaktadır. 1922 ve 1934 yılları arasında, yapılan devrimlerle ki, eğitimde, fırsat eşitliğinin sağlanması, kadını, vatandaş statüsüne eriştiren, Medeni Kanun ve daha sonra, siyasal hakların, tanınması, son derece önemlidir.

             Yıllarca da her bir renk, Anadolu kadınının, dostluklarını, sevgilerini pekiştiren, duygu, düşünce ve coşkularının yönlendirilmesinde, kullanılan, renk ve desen bir araçtır. Anadolu kadını, ilmik, ilmik dokuduğu, halı da, kilim de peşkir de, renk ve desenlerle gerçekleştirdiği eserlerini, adeta konuşturmuştur

                Kadınlara yönelik açılan kurslara, ilgi gün geçtikçe artıyor. İnsanımızın, bir sanat dalını öğrenmesi, yeni beceriler kazanması, meslek edinmesi, iş yeri açması, serbest zamanlarını değerlendirmesi, kent, özellikle de aile ekonomisine, katkıda bulunması, kurslar vasıtasıyla da çevre edinmesi, Kentte, yaşam kalitesini yükseltiyor.

               Kadınlara,   meslekî ve sosyal kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, onların serbest zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini arttırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumu olarak etkinliklerini sürdüren bu kurumlar, 1960’lı yıllarda ülke düzeyine birer halk okulu olarak hızla geliştirilmeye çalışılmış ve yayılmaya başlamıştır.

               Ayrıca günümüzde toplumların, gelişmişlik düzeyi, kadınlarının gelişmişlik düzeyiyle ilişkilendirilmektedir. Öte yandan, gelişmiş ülkelerde, "YETİŞKİN EĞİTİMİNİ", daha çok yerel yönetimler üstlenmiştir. Türkiye’de ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanında, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri de bu konuda çalışmalarda bulunmaktadır.

                Ülkelerin ve kentlerin gelişmesinde ve kalkınmasında, temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip insan gücünün, yetiştirilmesi gerekmektedir. Kadınların, bilgi ve becerisi,  aile ekonomisinin temelidir.  Kadınlara yönelik kurslar, bir tarafta, insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlar, diğer yandan vasıflı eleman da yetiştirir.

                Eğitim kurun/kuruluşlarının, belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin, açmış oldukları beceri kursları, İnsanımız ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırdığı gibi, hayat standardını da suretiyle yükseltecektir

                 Ülkemizde, her alana da amatör olarak, başarılı performans sergileyen insanlarımız vardır. Bu insanlarımız işi, para kazanmak için değil, yalnız zevki için yapan, hevesli, meraklı kişilerdir. Bu insanlarımız, yaptıkları işin uzmanı değildirler, o işi meslek olarak değil de amatör ruhla yapmaktadırlar.

               Son yıllarda, Eskişehir de belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin ve eğitim kurum/kuruluşlarının, kadınlara yönelik açtığı kurslara ilgi, gün geçtikçe artıyor. İnsanımızın, bir sanat dalını öğrenmesi, yeni beceriler kazanması, meslek edinmesi, iş yeri açması, serbest zamanlarını değerlendirmesi, kent, özellikle de aile ekonomisine katkıda bulunması, kurslar vasıtasıyla da çevre edinmesi, Kentte, yaşam kalitesini yükseltiyor.

                   Belediyelerin sivil toplum örgütlerini ve eğitim kurum/kuruluşlarının gerçekleştirdiği, kadınlara yöneliklik kurslarla ilgili, sergilerde, kursları önemine tanık oluyoruz.  Birbirinden güzel el emeği ürünlerin sergilendiği sergiler vatandaşlardan büyük beğeni görüyor.

               Eskişehir’ de kadınlara yönelik kurslara değer veren ve icraata alan Belediyeler, eğitim kurumları yanında, sivil toplum örgütleri de var. Bu örgütlerimizden biri de son yıllarda etkinlikleri ile dikkat çeken Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneğidir.

             Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği  alanında uzman eğitmenler eşliğinde, ES SİVDER çatısı altında, eğitim gören kadınlarımız, kendilerine, ailelerine, çevrelerine ve ev ekonomisine  katkı  sağlayarak, gelecek nesillere de rehber oluyorlar.

            ES SİVDER, üyelerinin gözünde yüksek itibara sahip, markalaşmış sayısız projeleri var. Kadılara yönelik meslek edindirme kursları bunların içinde ayrıcalıklı bir yerde duruyor. 

           Meslek sahibi, ekonomik gelir elde edebilecek donanıma sahip, sosyal hayatın içinde güçlü bir şekilde durabilecek bireyler yetiştirmek için açtığı kurslarla da dikkat çekiyor

                Geçen hafta ES SİVDER binasında açılan serginin açılışında bulunduk. CHP milletvekilleri ve Odunpazarı ve Tepebaşı belediye başkanlarının da bulundurduğu açılışta geniş bir katılım vardı.

              Sergide, kursiyerler, özlem, duygu ve düşüncelerini, belli estetik kurallar çerçevesinde eserlerine yansıtmışlardır.  Eserlerinde, çizgi, biçim, renk, ton ve doku, anlatımcı bir düzen içinde bir araya getirmiştir. Özellikle de eserlerdeki renklerin ve imgelerin, bir araya getirilmesi, içerik açısından betimsel, ya da simgesel anlamlar taşıyor.  Eserlerinde, duygu,  uyum,  mekân, hacim, hareket, desen gibi görsel kavramlar da çok iyi yansıtılmıştır. 

          ES SİVDER Başkanı Sayın ARSLAN ve kursiyerleri kutluyoruz.