Ticaret borsaları, piyasa ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Çünkü ticaret borsalarında, tarım ürünlerinin fiyatları, arz ve talep koşullarına göre oluşmaktadır. Alıcı ile satıcıyı karşı karşıya getirmeyi amaçlayan ticaret borsacılığı, fiyatların serbest rekabet ortamında oluşmasını sağlamaktadır.
Toplumsal yaşamın idamesi için zaruri temel ihtiyaç maddelerinin, fiyatlarının belirlendiği aslî yapılar konumuna haiz olan ticaret borsaları; mal, hizmet ve üretim faktörlerinin alıcı ve satıcılarının karşı karşıya getirilmesi yöntemiyle iktisadî kararların alınmasına imkân veren, her türlü ortam olarak tanımlanabilen “piyasa” kavramının gündelik hayattaki en yaygın somut örnekleridir.
Ticaret borsası denildiğinde akla, hububat ve bakliyat başta olmak üzere temel nitelikte olan ve endüstrileri bulunan tarımsal ürünlerin işlem gördüğü ve belirli bir düzen içerisinde fiyatlarının belirlendiği, pazar yerleri akla gelmektedir.
Üst kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olan ticaret borsaları, ticarî ihtiyaçlar bağlamında lüzum hâsıl olan il ve ilçelerde, TOBB’un, olumlu görüşü ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın oluru ile kurulmaktadır.
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ise ticaret borsalarını; “Kanunda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil maddelerin alım satımı ve borsada oluşan fiyatlarının tespit, tescil ve ilânı işleriyle meşgul olmak üzere kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlar” olarak tanımlamıştır.
1926 yılından bu yana faaliyet gösteren “Eskişehir Ticaret Borsası”, halen Odunpazarı İlçesi Gündoğdu Mahallesinde bulunan, 55.000 m2’lik alanı kapsayan merkez yerleşkesinde, İdare Binası, Meclis Toplantı Salonu, Konferans Salonu, Fuaye ve Sergi Salonu, Tarım Aletleri Müzesi, Elektronik Emtia Satış Salonu, Üye ve Danışman Ofisleri, Türib Acenteliği, Macaristan Vize Destek Ofisi, Çifti Kafeteryası, halka açık Lokanta, satışa sunulmak üzere gelen ürünlerin fiziki ve kimyasal analizlerinin yapıldığı Satış Öncesi Analiz Laboratuvarı, Özel İstek Laboratuvarı ile Yem ve Yağ Analiz Laboratuvarları, 60 tonluk 2 adet Elektronik Kamyon Kantarı, 132 adet Betonarme Yatay Hububat Deposu ile Bin Tonluk Çelik Hububat Siloları bulunmaktadır.
Ayrıca Eskişehir Ticaret Borsası, 5 İlçede kurmuş olduğu İrtibat Büroları ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Çifteler ve Sivrihisar İlçeleri, İrtibat Bürolarında Tescil, satış öncesi analiz, açık arttırma ile satışlar, yazıhane, depolama ve kantar hizmetleri, Beylikova İlçesi İrtibat Bürosunda, tescil, satış öncesi analiz ve kantar hizmeti, Alpu ve Seyitgazi İrtibat Bürolarında tescil ve satış öncesi analiz hizmetleri, Canlı Hayvan İrtibat Bürosunda ise yalnızca tescil hizmeti verilmektedir.
Bunların dışında, ETB, envanter kayıtlarında yer alan, Organize Sanayi Bölgesinde 77.323 m2 arsası üzerinde faaliyette olan 20.000 m2 kapalı alana sahip Lojistik Depolama Tesisi ile Eskişehir Sevinç Köyü mevkiinde 13.442 m2 arsa, Sivrihisar İlçesi Kurşunlu mevkiinde 23.303 m2 arsası, bulunmaktadır.
Eskişehir Ticaret Borsasını, 450 üyesi bulunmaktadır. Eskişehir Ticaret Borsası, Tarım ve hayvancılığın ülke için önemini her zaman önde tutmuş ve kalkınmanın önemli yollarından biri olarak görmüştür.
Eskişehir Ticaret Borsası, odalar ve meslek kuruluşları arasında hak ettiği seviyeye ulaşmıştır. ETB, üyesi olan firmaların faaliyetlerinde, karşılaştıkları darboğazlar ve sorunların çözümünü sağlamakta ve üyelerini ilgili merciler nezdinde temsil etme görevini hassasiyetle yerine getirmektedir.
ETB’nin mevcut AR-GE’ sinde, borsaya satış amacı ile getirilen bütün ürünler satıştan önce ön analize tabi tutulur. Laboratuvar da mevcut cihazlar ile buğday numunelerinde gluten, sedim, rutubet, protein ve hektolitre değerlerine, arpa numunelerinde ise rutubet ve hektolitre değerlerine bakılıyor..
Eskişehir Ticaret borsası, İlgili kanun ve yönetmeliklerin getirdiği görev ve sorumluluklar çerçevesinde, eksiksiz ve kaliteli hizmet sunuyor. Üyelerinin rekabet güçlerini artırarak gıda sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Ticaret hayatının önündeki engellerin kalkması için de lobicilik faaliyetleri gerçekleştiriyor. Sosyal sorumluluk projeleriyle sürdürülebilir gıda ve ekonomik refah için de caba gösteriyor..
Eskişehir Ticaret Borsasını geçen hafta ziyaret ettik. Başkan Sayın Ömer ZEYDAN, Sohbet süresine, akılcılık, bilimsellik ve çağdaşlığı, manevi hazzı, her düşünce ve söyleminde hissettirdi.Eskişehir Ticaret Borsasını, layıkıyla temsil ediyor, yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile de örnek oluyor.
Ayrıca bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetleri ile dikkat çekti.
1986 yılından bu yana ETB üyesi olan Sayın Ömer Zeydan, 2005 - 2009 döneminde ETB Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi, 2009 - 2013 döneminde Meclis Başkan Vekili olarak görev yaptı. 2013 yılından itibarinde, ETB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Başarılı çalışmaları ile de övgü alıyor.
Sayın ZEYDAN rehberliğinde, Eskişehir Ticaret Borsası, ekip çalışmasına önem veriyor. Birimlerde, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip, hayata geçiren, bir ortam da çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütüyor.
Sayın ZEYDAN ve ekibi, Eskişehir Ticaret Borsası, misyonuna ve vizyonuna bağlı kalarak, iş performansını artırdı. Belirlenen amaçlar ve hedefler doğrultusunda
Dünya, ülkemiz ve Eskişehir’de değişen üretim ve ticaret modellerine uyum için sürekli yenilenen ve bu doğrultuda üyelerine beklentilerinden fazlasını sunan öncü bir borsa olmak için planlı, kararlı ve istikrarlı emin adımlarla, kaliteli hizmet sunuyor.
Sayın Ömer ZEYDAN ve ekibini kutluyoruz…