Emeklilik bir lütuf değil, ömür boyu verilen emeğin karşılığıdır

Çağımız, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri ön plana çıkarırken, ülke ve bireysel sorunların çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Çünkü örgütlü toplum; demokratik, katılımcı, çoğulcu ve güçlü toplumdur.

Ülkemizdeki bireysel ve toplumsal sorunların çözümü, insanımızın örgütlü bir mücadeleyi geliştirmeleri ve hayata geçirmeleri ile mümkündür. Bu tabloya, katkıda bulunan insanlarımızın hizmetleri, bugün olduğu gibi gelecekte de unutulmayacak örnek olarak da gösterilecektir.

Ayrıca bu insanlarımız, yönetici olarak adaletli, tarafsız, dürüsttür. Hukukun üstünlüğüne inanırlar. Yasadışı emirlere direnirler ve en önemlisi de icraatlarında tutarlıdırlar. Hangi şartlarda olursa olsun, çifte standart içinde olmazlar. Görev yaptığı alanlarda bilgili, yetenekli ve deneyimlidirler.

Bu insanlarımızdan biri de göreve geldiği günden itibaren emeklilerin sorunlarını çözmek ve yeni haklar sağlamak için uğraş veren, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Eskişehir Şubesi Başkan Sayın Muhsin DİLBAZ’ dır.

Sayın DİLBAZ ile dernek ve emeklilerin sorunları ile ilgili, sohbet etme fırsatı buluruz. Hayatlarının, en verimli dönemlerini devletine, milletine hizmet ederek geçiren, emeklilerin sağlıklı, huzurlu, refah içinde bir hayat sürmeleri en büyük isteğidir.

Sayın DİBAZ’ a göre devlet, tüm bireyler için eşit hak ve yükümlülükler içeren bir sosyal güvenlik sistemi kurgulamakla yükümlüdür. Ülkemizde de sosyal güvenlik hakkı Anayasa ile teminata bağlanmış olup, devletin yükümlülüğü altında bulunmaktadır.

Yine ona göre, her gelen iktidar, emeklilerin enflasyona ezdirilmediği söylense de halkın gerçek enflasyonunu yansıtan, gıda, kira, ulaşım, su, elektrik ve gaz gibi kalemler açısından değerlendirme yapıldığında, emekliler enflasyonun altında maaş almışlardır.

Ayrıca ülkemizde, yıllarca enflasyonla mücadelenin, temel aracı olarak ücret politikaları kullanılmıştır. Bu durum çalışanların ve emeklilerin, satın alma gücünü, zaman içinde eriterek zayıflatmış, enflasyonla mücadelenin en ağır yükünü çalışan ve emekli olan kesim taşımıştır.

Kurban Bayramı öncesinde de açıklamalarda bulunan Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sayın Muhsin DİLBAZ, emekli ikramiyesinin yetersizliğine dikkat çeken açıklamalarda da bulundu.

Geçen hafta Salı günü Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Eskişehir Şubesi Başkanı Sayın Muhsin DİLBAZ ile emeklilerin sorunları ve şubenin çalışmaları üzerinde, sohbet etmek fırsatı bulduk. Emeklilerin yaşadığı ekonomik zorluklar ve hükümetin emekli politikalarına dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Sayın Dilbaz, 2024 yılında hükümet temsilcilerinin emekliye yönelik açıklamalarını hatırlatarak, “Sayın Nihat Zeybekçi’nin ‘16 milyon emekli sürdürülebilir değil’ ifadesi, bir ekonomik tercihin değil, emeklinin gözden çıkarıldığının itirafıdır. Bu sözlerin ardından başka hükümet yetkilileri de benzer açıklamalar yaptı. Ne yazık ki bu ifadeler uygulamada da karşılık buldu” dedi,

TÜED Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, “1999 öncesinde emekli olanlar, yüzde 70 ila 85 oranında maaş bağlama oranıyla emekli oluyordu. Ancak 1999’dan itibaren yaş sınırı önce 56’ya, sonra 60, 62 ve 65 yaşına yükseltildi. Prim gün sayısı ise 5200 günden 7000, hatta 9000 güne kadar çıkarıldı. En kritik darbe ise maaş bağlama oranlarında geldi. Bu oran 2024 itibarıyla yüzde 352025 den itibaren yüzde 27’e kadar düşürüldü. “ görüşü ile de bir gerçeği bizimle paylaştı.

Ayrıca Sayın DİLBAZ “Çalışırken 100 TL alan bir emekçi 40 yıl sonra emekli olduğunda 27 TL alacak demektir. İlerleyen yıllarda bu oranın yüzde 10’lara düşmeyeceğini kimse söyleyemez.” dedi.

Sayın DİBAZ’ a göre, bugün emeklilerin üçte ikisi en düşük emekli aylığı olan 14.469 TL almaktadır. Aylıkları aslında kök maaş dedikleri 8-9 bin lira kadardır. Geri kalanı devlet desteği adı altıda en düşük emekli aylığı. Yıllar içinde tüm emekliler en düşük emekli aylığında eşitlenecek. Emekliler 22 yılda yüzde 300 hak kaybına uğradılar.

Sayın Dilbaz, hükümet yetkililerinin emekliliği lüks değil, bir hak olarak görmesi gerektiğini belirterek, “Bugün yaşadığımız ekonomik darboğazda ilk gözden çıkarılanlar ne yazık ki yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş milyonlarca emekli oldu. Emeklilik, bir lütuf değil; ömür boyu verilen emeğin karşılığıdır.” görüşünü de kamuoyu ile paylaştı.

Yine Sayın DİLBAZ’ a göre bu ülkenin çalışanı, memuru, esnafı emekli olunca sefaleti değil insanca yaşamayı, kalan ömründe mutlu olmayı istiyor. Hükümet, bu konuda artık yapısal bir adım atmalı, emekliyi kambur değil, değer olarak görmelidir.

Sayın Muhsin Dilbaz, “Türkiye’de sosyal devlet ilkesi yaşatılmak isteniyorsa, emekliye reva görülen bu düşük maaş bağlama oranları yeniden düzenlenmelidir. Emekli, sadaka değil, hakkını istiyor. Bizim mücadelemiz, adil ve insanca bir yaşam isteyen her emeklinin sesi olmaya devam edecek.” vurgusunu da yaptı.

Sayın DİLBAZ, iletişim becerisi güçlü, eleştirel ve değerlendirme derecesi de yüksektir. Analiz ve sentez gücü, problemler çözmede, cesaretli ve etkili tavrı, üyelere, karşı, güler yüzü, onlarla olan iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir,

Sayın DİLBAZ emeklilerin, haklarını, her şart, zemin ve platformda, en iyi şekilde savunuyor. Emeklilerin, her sorununu, ilgililere iletmede ve mücadele ciddi gayret gösteriyor. Emeklilerin sorunlarını çözmek için de sürekli proje üretiyor. Bu projeleri de üyeleri ve kamuoyu ile paylaşıyor.